Veckans.

image827

Bästa
: Helgen. Det perfekta höstvädret har infunnit sig; en totalt regning dag är så oerhört vacker när den följs av en då löven är perfekt gula och luften har precis rätt kyla. Min helg har bestått av Harpers Bazaar och massor med läsning. Otroligt skönt att ta ett par dagars avslappning utan planer.
Nya : Förutom en ljusgrå American Apparel t-shirt så har jag köpt ett par skinnstövlar. Modellen är ridstövlar i svart skinn med en rand av mörkbrunt skinn högst upp på skaften. Det känns bra att kringgå mockastövlar eftersom jag faktiskt har ett riktigt bra par.
Craving : Ett par ljusrosa gummistövlar med snörning fram. En av de få trender som jag faktiskt kan tänka mig att bära. Och det är väl inte riktig en trend heller - snarare en överhype. Det är otroligt underligt men tanken på regniga dagar i ljus trenchcoat med grå t-shirt under och gummistövlar känns faktiskt riktigt bra.
Längtan : Efter litteratur och konst. Oscar Wildes "Portrait of Dorian Gray" har påbörjats och det känns så otroligt skönt att läsa lite mer. Jag saknar Moderna Muséet, vilket i och försig är lättordnat, Centre du Pompidue i Paris och framförallt Palais du Tokyo, även det i Paris. Soulfood känns viktigare och viktigare.
Citat : " Are you the rabbit or the headlight ? ". Nylons tidningsrygg är genial. Något brutalt och kanske lite makabert men samtidigt - så enormt genomtänkt.

Er veckas bästa, nya, craving, längtan eller citat?

Grekiskt.

image851

Det svala och enkla i en klänning inspirerad av grekiska gudinnor är för mig bland det vackraste som finns i ett plagg. Klänningen ovan, från Alberta Ferrettis vårkollektion, har dessa kriterier. Förutom färgen, som jag är lite tveksam till - men vägs upp av skorna, har den dessutom extra charm; ett mönster. Uppbyggd i två volangdelar och med det kolonialinspirerade mönstret som avskiljare ur det krispiga materialet blir resultatet otroligt. Skärningen i halsen och runt axlarna är väldigt noggran, detaljrik och tyder på riktigt skräddarproffesionalism.


Den resterande looken gör allting avslappnat - klumpiga skor, rufsigt hår och suddad ögonmake-up. Att klä ned en så vacker klänning på ett så bra sätt är verkligen inte lätt.

Beautyrutiner.

image847

Jag är egentligen inte så mycket för att förmedla budskap om skönhets eller make-up trender, men jag måste erkänna att det är väldigt roligt ändå. Att bygga in håret och sminkningen i en klädsel blir ofta riktigt bra. Personligen är min page antingen spikrak och invikt i topparna eller uppsatt i en knut med mässingsfärgade hårnålar. När det kommer till smink är jag ganska konservativ; ett neutralt intryck passar mig bäst. Lätt inramade ögon av mascara, puder och blekt läppglans. Därför tycker jag det är extra inspirerande att se bilden ovan. Trötta dagar i höst tänker jag locka mitt hår lite grand och använda en ljusbrun ögonpenna för att rama in. Somsagt;
det geniala i enkelhet.

Hur ser era beautyrutiner ut?

Det geniala i enkelhet.

image855

Min personliga stil har länge och är fortfarande - trots vissa utsvävningar, väldigt minimalistisk. Jag tycker om enkelheten i kläder som är i olika basfärger, för att när de kombineras blir det bäraren som gör plaggen och inte tvärtom. Mitt senaste inköp är en ljusgrå t-shirt från American Apparel. En t-shirt som vilken annan - men med rätt kombination helt genial i sammanhanget. Eftersom grått klär mig speciellt bra väljer jag att kombinera den med mörkbruna cigarettbyxor, chunks och accessoarer. Ett nätt halsband kombinerat med olika armband och riktigt mörka röda naglar. Kontrasten mellan rouge noir och det ljusa ger mig gåshud. Tjugotalistisk elegans tillämpad i en modern klädsel. Rufsigt hår, uppsatt i en knut och en tunn kofta att värma sig i. Ruskigt snyggt.

Personlig inspiration.

image853

image851


Manhattanväska, Svenskt Tenn : Eftersom min största besatthet är detaljer och detta är min favoritväska [accessoarer är de bästa detaljerna] så är kombinationen väldigt inspirerande. Det mest privata jag bär med mig - den, innehållet inkluderat, säger allt om mig.
Harpers Bazaar : Jag har hittills inte hittat ett magasin som jag tycker bättre om än det här. Varje uppslag, repotage eller till och med reklamannons är perfekt. Den brittiska versionen är stiliskt mest tilltalande men båda upplagorna har sin nicsh.
Nylon : Harpers är äldre, breddare och lite mer välkänt. Nylon är amerikansk och när man läser känns det som att fördriva tiden i LA med Cory Kennedy ständigt förbipasserande.
Anteckningsblock, Granit : Randade sidor limiterar mig - när jag skriver vill jag att det ska vara blankt. Tomma papper har hundratals möjligheter.
"The picture of Dorian Gray" av Oscar Wilde : Litteratur är fantastisk.
Ipod : Fylld med Feist och diverse oväntadade spår utgör den den perfekta avskärmaren eller känslosättaren. Att den är bucklig är helt oförklarligt - men charmerande.
Almanacka, Ordning&Reda : Ett kollage av några av mina favoritbilder ur gamla Harpers Bazaar på framsidan gör otroligt mycket.

Vad ser ni som personlig inspiration?

Contradictions are crucial.

image850

Nackdelen med höst är att skoldagarna blir oerhört långa och kombinerat med extrema läxor blir veckorna väldigt korta. I flera veckors tid har jag känt en enorm lust för en ordentlig shoppingtur - men när jag väl tagit mig tiden har den inte alls uppfyllt mina förväntningar. På helgerna, när jag har tiden, är Stockholm översvämmat med människor som bara har ett mål; nya köp. Mängden människor som går igenom högar med kläder för att hitta något nytt - men aldrig riktigt tycks nöja sig, skrämmer mig lite. Känslan av tillfällig lycka tycks sökas i plagg eller skor, medan själen aldrig riktigt tillfredställs på djupet. På söndagar när muséer, caféer och parker är aktuella tycks Stockholm vara tömt på människor.

Det handlar egentligen om konsumtion, utan snarare vad det är utlopp för. Varför känner vi det oerhörda behovet av att fylla vår själ och våra sinnen med något så tillfälligt ? Varför nöjer vi oss inte ?


Fotnot : Jag menar inte att mode är ytligt eller simpelt, eftersom att det för mig är en reflektion av samhället - precis som konsten. Men precis som med konst [och självklart också litteratur] så är det vad man gör det till. Att ställa krav är livsviktigt.

Sju korta.

image839


Kombination?
En av de kombinationer som jag betraktar som tidlös och bärbar är den kontrastrika. Blandade material; kabelstickat till bomull och lackiga skor eller uppklädda klänningar tillsammans med vita canvasskor. En annan kombination som jag ofta klär mig i är mörka jeans eller byxor och ljusa tunikor eller skjortor till chunkiga skor med träklack. Personligen tycker jag att det är en ideal klädsel för de kyliga höstdagarna.
Hårrutin?
Mitt hår består av olika Sachajuanprodukter. Efter att ha tvättat det med schampo använder jag balsamspray för att reda ut och glansa till. Mousse och föning samt invikning av pagens toppar. Tidigare var jag enormt mycket mer noggran men sedan jag upptäckte att en rufsig knut är en underbar kontrast är det lite av mitt signum de dagar mitt hår inte är spikrakt.
Förändring?
All inspiration från vårvisningarna har gjort att min stil befinner sig i ett vägskäl. Jag vet inte om den går till att bli mindre minimalistisk och mer 'udda' eller om den helt enkelt håller på att stabilisera sig. Även fast jag själv är styrande så gör min stilschizofreni att det är nästintill omöjligt att definiera vad jag tycker är snyggt.
Designer?
Philip Lim senaste kollektioner har varit fantastiska och de inger konstant inspiration; framförallt när det gäller kombinationer. Nicolas Ghesquiérè för Balenciaga har varit fantastiskt i flera säsonger - när vårvisningen 2008 visas i Paris kommer jag att vara otroligt förväntansfull. Min forna favorit Marc Jacobs har verkligen sänkt sig sedan några säsonger. Det ska bli intressant att i framtiden se vem som tar över hans plats eller om han kan kontrollera sitt varumärke.

Mönster?
En av de delar som har väldigt liten plats i min garderob är mönster. Efter att ha blivit översköljd med budskap om etno känns en kort kjol med färgstrakt mönster väldigt rätt. Antingen Balenciagaetno eller lite mer diskret. Either way - fantastic.
Plagg?
Mina nya cigarettbyxor i mörkbrunt känns som ett underbart bra komplement till kjolar och klänningar. Snygga, välskräddadet och passar bra till den amerikanska östkuststilen jag anammar när jag bär byxor. Ytterliggare fördelar är att de är så tajta att de smiter om vaderna på ett mycket snyggare sätt en stuprörs jeans.
Stil i en mening?
Minimalistiskt med kontrasterande utsvävningar.

Läs gärna på min andra 'Sju korta' eller låna och länka.


Sunday in the park.

image841

  

Söndagar spenderas bäst promenerandes i parker. Eftersom att tiocentimeters klackar inte passar speciellt bra på grusiga jordvägar är den bästa möjligheten att sitta på de gröna bänkarna som alltid är ett inslag i interiören. På dessa bänkar sitter man helst lite uppkurad, med väskan mellan sig och sitt sällskap och med ena foten slappt på marken. Tillsammans med en Chai latte [eller soya som för min del] så är känslan fullbordad. Timmar av pratande kan fyllas på den enkla parkbänken. Inspirationsnivån är hög - de krispiga löven på marken, den isigt svala luften och människorna som hela tiden rör sig.

Klänning : Ann-Sophie Back. Att en stickad klänning centreras i en knut i mitten tycker jag både är bärbart och otroligt snyggt. Kombinerat med vinrött och muddar längst ut på ärmarna och i ringningen blir det ännu snyggare. Det är basic, men så otroligt snyggt.
Armband : Erickson Beamon.  Kombinerat med smycken med lite konstnärlig och artsy känsla blir en plan klänning ofta ännu bättre. Det ger förlänger den sofistikerade och elegant känslan - men på ett annorlunda sätt.
Skor : Christian Louboutin. Skorna är lite som en förlängning av armbandet, i alla fall stilmässigt. Skor som är annat än svarta, bruna eller möjligvis röda är väldigt ovanligt ute på Stockholmsgator. Jag är personligen lika dålig på det själv att vara lite mer vågad eller avante garde när det gäller skor men dessa får mig att vilja bättra mig.
Väska : Yves Saint Laurent. Enorma väskor till nättare kläder är en kontrast som alltid är att sträva efter. Att Down Town Bag får plats med de nummer av Harpers eller Nylon man vill ha med är bara en fördel.

Hur är ni - oerhört minimalistiska eller tål en tvist ibland ?

Taschen.

image838


Mitt liv är i huvudsak kontrollerat av en sak - inspiration. Oavsett tidpunkt eller mentalt tillstånd så är inspirationen livsviktigt. Utan den kan jag inte exsitera, och de få gånger jag blivit nollställd har varit outhärdliga. Skulle vi vara i sjuttiotalets Amerika skulle jag kalla det 'soulfood' i brist på ett bättre ord. Men det är faktiskt lite det det är. Med bara yta och glans urholkas själen. Inspirationen fyller det hålet. Konst och litteratur är två stora delar av mitt liv och de senaste åren har även mode, stil och design funnit en plats där. Därför glädjer det mig att
Taschen kombinerar de olika delarna.

Taschen gör inspirationsböcker av högsta kvalitet. Formatet, innehållet och upplägget är oerhört tilltalande och är bilderböcker för de som passerat dagisstadiet. En av deras linjer är 'icons' som täcker personligheter som Audrey Hepburn och Marlene Dietrich, som på bilden. 'Icons' finns även i inredningstema som täcker diverse klassiska stilar. Självklart finns det många fler linjer och böcker att gå igenom, bland annat tema böcker med konstnärer eller stilar.

Var : I Stockholm finns en del titlar på Uraban Outfitters och Press Stop på Götgatan. Hemsidan har en webbshop men jag har personligen ingen erfarenhet av den. Ska du till Paris säljs en del på torget utanför Centre du Pompidue och det finns dessutom en butik. Moderna Muséet har några titlar konstböcker från förlaget.
Varför : Ett ord - 'soulfood'.
Hur : Konstant inslag i skåpet, i skrivbordslådan eller med i väskan.

Veckans.

image828

image837

Bästa : Fredagen. När jag slutade åkte jag in till Stureplan och satte mig på Espresso House med septembernumret av TeenVouge. Än så länge är Espresso House det närmaste vi kommer Starbucks - deras soya chai är fantastisk. Efter det gick jag till Hedengrens och tittade på böcker. Oscar Wildes "Portrait of Dorian Gray" inhandlades. Vid svampen mötte jag en kompis och vi satte oss i Humlegården i ett par timmar och bara pratade i höstkylan.
Inspiration : Elle, Elle Accessories och TeenVouge har fyllt veckans tidningskvot men den största inspirationen för min del är att sitta på de gröna parkbänkarna i Humlegården och se hur de provencalegula löven faller.
Nya : Sachajuans Balsamspray, Oscar Wildes "Portrait of Dorian Gray" och diverse tidningar.
Besatthet :
Den här klänningen från American Apparel hemsöker mitt minne. Men den är allt som min stil inte är - den är vit, en färg jag har oerhört svårt för, och det är en t-shirtklänning - något jag bannlyser efter sista augusti.
Oväntade : När jag gick igenom mina stickade tröjor hittade jag en argylemönstrad ulltröja från Pringle of Scotland. Otroligt förvånande - men verkligen glädjande. Förutom att den är underbart skön så är färgerna perfekta för mig; benvitt, blyertsgrått och riktigt mörkt grått. Passar perfekt med vita linnen under och olika silversmycken.

Hur har er vecka varit?

I'd say artsy.

image829


Kabelstickad kofta : Zara.
Vitt ribbat : Twilfit.
Volyminös klänning : Zara.
Halsband med peaceberlock : NK Details.
Wedges : Massimo Dutti.
+ svarta heltäckande strumpbyxor

Två av de största inspirationskällorna för min del just nu är artsy och film noir. Det första är kanske inte helt oväntat, men det andra har jag inte kunnat släppa sedan jag läste förra Elle. Citatet  "Film noir visar en råare verklighet" känns som något jag vill ta efter; det råa och dekadenta är  vackert tillsammans. I dagens klädsel tycker jag att en råare framtoning träder fram. Det dunkla tyget på klänningen till den kabelstickade kofta, de klumpiga skorna och som kontrast det vita linnet. Jag trivs oerhört bra i det - färgerna smälter samman i en blandning av kontraster.

Nu : Lektioner och lite catching up med diverse kompisar.
Senare : Förhoppningsvis olika upplagor av Elle och afrikanskt rooibos thé.

Annorlunda.

image835

Jag tycker enormt mycket om klädseln ovan från Proenza Schoulers vårvisning. Kombinationen är slående; den napoleonesqua överdelen tillsammans med den sargade kjolen - det är så mångdimensionellt att det blir riktigt intressant. Samtidigt som manligt och kvinnligt samsas bli hela looken könsneutral på ett oväntat sätt. Även det futuristiskt armémässiga, som sågs på en del av vårvisningar inför våren 2007, har i en uppdatering neutraliserats. Det är alltså det, smått abstrakt, neutrala som jag faller för - outfiten är egentligen inte speciellt uppséendeväckande men känns samtidigt laddad.  Motsatsägelser är så otroligt lockande.

Nyanser.

image833

För mig är grått en självklar färg på hösten och vintern. Tyvärr gjorde fjolårets besatthet att jag inte riktigt är lika inne på det i år, men det har fortfarande en lika klassisk plats som svart i min garderob. Bilden ovan, tagen under New Yorks modevecka, känns som ny inspiration. Jag tycker om hur nyanserna på klänningen och den tunna blusen flyter samman, tack vare materialet, men samtidigt behåller sin integritet. Att de tunna materialen bylsar sig och att blusen är knyten i midjan gör att det känns väldigt artsy, och något som jag personligen inspireras väldigt av just nu. Förutom helheten känns detaljerna också oerhört framträdande; skorna skär sig mot väskan men den plastiga ytan höjer samtidigt outfiten, de två halsbanden som hänger slött över nyckelbenen och sminkningen som känns nyvaken.

Vad tycker ni - mer streetstyle eller inte?

Oscar de la Renta.

image825


Jag pratade om hur Philip Lim fick sin vårvisning att osa modernitet och kvinnlighet. Oscar de la Renta har uppdaterat något som jag personligen såg mig själv väldigt motsträvig mot att bära - de afrikanska influenserna. Det har aldrig känts som min stil; trots att Nicolas Ghesquiérè visade en del av det på årets höstvisning. Men kombinerat med klänningar värdiga Jackie O, skärningar och plaggtyper i klassiskt stuk känns det så oändligt mycket bättre. Det engelskt koloniala, som återupplivades under åttiotalet, får ytterligare en revival.

Västerlänsk elegans kombinerat med afrikanska mönster.

The final cut.

image797

- En MCjacka i tyg.
Hm har en variant, och jag vet att även Monki har haft en. Den ska vara midjekort och troligen svart. Den ska sitta lite löst, ha tydliga dragkedjor och vara ganska tunn. Jag tänker mig den över klänningar och koftor. Lite råare än vad jag är van vid.
- Skor.
Min höstskogarderob är limiterad och behöver utökas. Ett par stövlar i skinn, möjligen grått skinn, och ett ytterligare par med basicskor.
- En perfekt svart kjol.
Miu Mius är den perfekta, men eftersom jag inte kommer köpa den letar jag efter något liknande. Ganska kort, lite veckat och självklart i svart. Perfekt till hela in garderob av överdelar och något som kan kombineras på ändlösa sätt.
- En duffel.
Ett okomplicerad, klassiskt ytterplagg. Inte i höst men när första snön faller. Vinröd eller grå. Mörkblå är också en tänkbar färg, men framförallt som en sista utväg.
- Strumpbyxor. Stickade i grått och ribbade.
Få saker har jag varit besatt av så länge. Det absolut bästa med höstens visningar. Philip Lims är ultimata - men Wolford och många andra borde ha liknande. Förvånadsvärt svårt att hitta - i alla fall i rätt nyans.
- Klänningar.
En LBD, något axelbandslöst, korta och stenbeströdda, enkla och attitydslösa. Enhetligheten ska saknas - men uppfyllas i variationen.

Har ni fyllt i det sista inför er höst?

Inspiration.

image801

image832

1. Vintage. Jag har aldrig varit speciellt mycket för vintage - det är varken något jag är intresserad av eller passar i. Men återblickar till decennier, modemässigt alltså, är otroligt inspirerande. Att man tar en äldre känsla och uppdaterar den till något nytt. Det behöver alltså inte innebära gamla plagg; men gamla stilar. Det jag personligen är inne mest på just nu är tjugotalets aftonklädslar fast på dagen och art déco, fyrtiotalet fast med en åttiotalesque framtoning och nittiotal fast på
Philip Lims sätt.
2. Dekadens. Det råa, blandade material och lätt rufsigt hår är vad jag ser som framtoning just nu. Ibland lite mer åt det konstnärliga, lätt missanpassande hållet och ibland bara i en stor kofta, paljettigt linne och höga skor. Det är snyggt, det är enkelt och otroligt inspirerande.

Margherita Missoni.

image813Key pieces : Vintageklänningar. Det är kanske inte alltid vintage, men de valda klänningarna har influenser från tjugotal till åttiotal. Kombineras med otroligt mycket detaljer; väl valda väskor och skor. Smyckena är överväldigande, men samtidigt noggrant inpassade i klädseln.
Detaljer : Mönster. Otroligt varierat, men alltid uppburet med en rufsig elegans. Färgmatchat på ett anonymt sätt; allting passar ihop men går inte alls ton-i-ton.
Smycken : Halsband och armband i tjok. Gör klädseln mer avslappnad och nedtonad samtidigt som det ger ett lite ovårdat intryck - men på ett positivt sätt.
Stilsammanfattning : Mönsterkombinationer tillsammans med rufsigt hår och många smycken. Blandade decennium ger ett vintageintryck som bärs upp med precis rätt attityd.

Inte riktigt min stil - men grejen med inspiration är att man kan inspireras ändå.

Philip Lim 3.1.

image817

Min skeptisism mot Chloés höstkollektion har verkligen hållt i sig, och för att vara alldeles för ärlig, så tycker jag faktiskt inte att den är något för mig. Det nittiotalesqua ger mig kväljningar, men det är främst upplägget som stör mig. Det är för opersonligt, för plastigt. Men när Philip Lim 3.1 visar en ny sida av det ökända nittiotalsmodet, uppdaterad för att passa tjugohundra tal, på sin vårvisning känns det nytt, och användbart.

Anledningen till att jag uppskattar det så mycket är kanske inte just den nittiotalesqua delen utan snarare hur allt känns riktigt modernt. Vi har länge strävat bakåt; en kort session tjugotal, fyrtiotal och nittiotal. Det som saknas är något eget bara för det nya årtusendet. Men eftersom dåtid är viktigt för mode är det svårt att komma framåt. Philip Lim har faktiskt lyckats göra något som känns nytt, men samtidigt igenkännligt. Kläderna tillsammans med stylingen lyser modern kvinnlighet. Plaggen känns så otroligt cleana, men samtidigt nästintill fulländade tillsammans.

Paris close-up : Bon Marchè - caféet.

image810

   

Var : Rue du Sevrè. Förutom en otroligt fin park utanför det berömda varuhuset så är området runt omkring faktiskt riktigt, riktigt trevligt att promenera runt i. Lugnt, många butiker - de flesta kanske för inspiration, och gator som leder till ännu trevligare gator.
När : På eftermiddagen, eller när man själv tycker bäst om att äte dessertliknande bakelser och fruktsallader.
Hur : Förutom de otroligt välgjorda bakelserna så finns det olika sorters fruktsallader och kakor att äta på plats, så finns olika stiliskt snygga bakverk och andra tillbehör att köpa med sig. Sitt vid småborden eller vid fönstren och se ut. Ta med Harpers, eller om du föredrar franska Vouge och ha en eftermiddag av ren inspiration och lugn.
Varför : Därför att man tycker om att omge sig med clean design, vacker utsikt över ett kvarter i Paris och låta sig inspireras av sin omgivning.

Off duty. On duty.

image805

image804


Vårvisningarna från New York inspirerar inte bara inför den ämnade säsongen utan även för hösten. Klädseln på bilderna, tagna från mina nya favoriter Proenza Schoulner, skulle helt klart kunna ingå i min höstgarderob. Klänningar som är tajta upp till, volyminösa nedtill och framförallt korta tycker jag mycket bra om. Till ett par peep-toe pump dekorerade med nitar känns det nytt och riktigt roligt. Även fast klädseln ovan kanske inte når till stilisk perfektion så är själva känslan något att inspireras av. Rått möter det söta av en klänning och rufsigt heroin-chict hår och en "suddad" sminkning.

Veckans.

image802


image803


Bästa : Mina nya lackballerinor. I svart lack med liten klack och ankelrem. Inte bara bekväma men höjer en outfit väldigt. Väskar kommer säkert alltid vara prioritet ett för min del, men jag måste erkänna att skor också kan göra mycket för en klädsel.
Underligaste : Att flera läsare tror att de har sett mig den här veckan. Tyvärr var det ingen som hade rätt, men otroligt smickrande att ni kopplar ihop mig med människor ni ser på stan.
Inlägg :
Parisguiden. Det känns extra roligt att göra en guide när man får så bra respons. Och som jag nämnt tidigare så är det bara att skicka ett mail till sorbonne.blogg@hotmail.com om ni vill ha tips på restauranger eller närmare beskrivning på områden och affärer.
Roligaste : Att läsa gamla blogginlägg. Stundtals skäms jag, andra ögonblick fylls jag av stolthet för det jag skrev. Ibland så ärligt - ibland helt vedervärdigt. Det känns chockerande för min del när jag inser hur jag har förändrats över de femton månaderna som har gått. Inte bara stilmässigt - utan även som person.
Inspiration : Harpers Bazaar online. Otroligt inspirerande och många riktigt bra bildserier. New Yorks modevecka har självklart en given plats, men där är nästan inspirationen överväldigande.
Kommande : Stockholm är tapetserad med posters från Moderna Muséet, Magasin 3 och Liljevalchs som öppnar nya utställningar under september. Otroligt roligt med något nytt. Dessutom har Berns en utställning i samarbete med Franska Institutet.

Veckans stora modehändelse har varit New York och dess modevecka - visningarna har varit perfeka, inte sant?

Play, pause or repeat. [alt. The current soundtrack of my life]

image800

Telepopmusik - Breathe.
Feist - Inside and out.
The Smiths - There Is A Light That Never Goes Out.
Peter, Bjorn and John - Young Folks.
Serge Gainsbourg et Birgitte Bardot - Bonnie and Clyde.
Nelly Furtado feat Pharell - No Hay Igual.
Snoop Dogg - Signs.
Feist - One Evening.
Cardigans - My Favourite Game.
Nouvelle Vague - I'll Melt With You.
Uffie - Pop the Glock.
Strokes - The End Has No End.


Ja, jag erkänner - jag skäms en aning för Snoop och Nelly F. Det finns faktiskt få ursäker till att lyssna på så plan musik. Men den förstnämnda är för minnens skull och den andra får mig alltid att gå otroligt snyggt. Det resterande är otroligt avslappnande och får mig att känna mig lugn. Skönt när hösten är här, allt är nytt och jag bara vill stressa-av. Plus att det är underbart att konstant ha ett välkänt soundtrack i öronen.

Everything work inspirational, sugars.

Fortsättning.

image799

Jag fortsätter min serie om kontraster. För det är inte bara en övergripande detalj - utan även något som ingår i omgivningen. Att stå på Karlaplans något sunkiga tunnelbanestation iklädd ett, kort, tajt fodral i rött siden och grå mockachunks skapar en underbar kontrast. Kläder handlar inte alltid bara om bäraren, utan även om miljön. Jag inser självklart att livet inte är ett uppslag ur Harpers Bazaar eller Vouge, men att vara medveten om vad man tycker om gör att man förstår sina val bättre. Inte bara rent stilmässigt utan kanske varför man finner en del platser mer estetiskt tilltalande än andra.

Bilden ovan är ett utmärkt exempel på hur kontrast och miljö hör ihop. Den kritvita väggen med murgröna till den cleana, men något råa, klädseln. Även fast klädseln inte är något jag någonsin skulle bära i sin helhet så inspirerar bilden bara genom att visa kontraster och omgivning.

New York Fashion Week.

image790

New Yorks modevecka inspirerar mig. Den får mig att inse att det kommer en vår - och att den har med sig nya färger och stilar. Flera av visningarna jag gått igenom osar svagt åttiotal och fyrtiotal. Båda är modedecennium som känns starka; kläderna har en viss pondus. Axlar som är hårt skurna, men samtidigt låter kvinnligheten komma fram i form av v-ringningar och klänningar. Annat är rått nittiotal, som faktiskt fortfarande inspirerar mig, med men en ny tvist. Det jag tycker bäst om är att modet upprepas - men ständigt med en ny vinkel. 


 
Fethersons visning var skogsälvelik, något som jag fann otroligt inspirerande. Klänningar i isiga färger och femenina drag. Isade ögonfransar och raka hår. Första bilder ger ett exempel, resten hittas på style.com 

Kontraster, återigen.

image785


Detaljer är, som bekant, min största inspirationskälla. För mig är det extremt viktiga; stämmer det inte med dem kan jag ignorera resten och börja om. I höst kommer mina detaljer bestå av kontraster. Därför tycker jag att bilden ovan är väldigt inspirerande. Även fast päls är ett väldigt känsligt ämne så är kombinationen päls, paljettklänning med tjugotalesque känsla och en hård clutch i mässingsfärgat. Vanligtvis brukar tjugotalet inte alls vara mitt decenium men i takt med att råare detaljer uppskattas börjar en slags modern tjugotalism kännas inspirerande.

Päls är ett ämne som är ständigt är disskuterat. De mjuka kapporna är ratade av många som grymma; av andra som ett andra, passande nog, skinn. Jag tror lite på ordspråket 'pick your battles'. I en värld som rasar samman; förutom krig och svält håller själva planeten på att förstöra sig själv. Men allt hänger ihop och pälsindustrin är en bidragande faktor till både miljöförstöring såväl som korruption på den principiella och humana fronten. Hittils håller jag mig objektiv, päls är inte en av mina prioritetsfrågor. Det finns ämnen som jag är mycket mer beläst och disskussionsvillig på.

Päls eller inte?

Sorbonnes guide till Paris.

image767


Affärer och Varuhus
:
American Apparel, 123 rue Vielle du Temple : Butiken i Marais är inte ultimat men absolut värd en tripp om man är i området. Det finns flera i Paris som är otroligt mycket bättre - så håll ögonen öppna.
Bon Marché, Rue du Sevré : "Le Grande Espiceri de Paris". Mat, kläder, möbler och ett riktigt bra café. Värt att besöka bara tackvare caféet som håller standarden otroligt bra. Snygg design, i en bra miljö.
Crabtree and Evelyn
, Rue Tronchet : Liten men mysig affär med nästan alla linjer och produkter från det brittiska skönhetsmärket.
Galleries LaFayette, Boulevard Haussmann : Paris mest berömda varuhus med många våningar, märken och avdelningar. Allt från Marc Jacobs till Zara. Den egna linjen med accessoarer är ofta stilren och snygg.
NafNaf : En av mina franska favoritbutiker. En hel del plagg som är sisådär när det gäller kvalité eller färg men också möjligheter att göra riktigt fina inköp. Det är klänningarna som håller måttet.
Minelli : Skobutik med affärer över hela Paris. Ofta riktigt bra kvalité, men varierande stil.
Princess Tam Tam, Rue Tronchet : Underbara underkläder, badrockar och sovkläder. Allt är otroligt snyggt, välskräddat och vackert.
Printemps, Boulevard Haussmann : Min personliga favorit bland varuhusen. Speciellt sminkavdelningen med märken som Paul & Joe och Shu Uemura och de varierade våningarna med otroligt vackra saker.
Sephora : Den ultimata skönhetsbutiken.
Marc Jacobs, Palais Royal - 34 rue Montpensier : Här kan man köpa delar ur välgörenhetskollektionen samt handla Marc by Marc Jacobs. Värt ett besök bara på grund av parken utanför som är otroligt vacker.
Colette, 213 rue Saint-Honoré : Härlig butik med allt som är lite före inom mode, teknik och popkulturkretsar. Ett litet Kiehls utbut, många montrar med klockor och smycken samt en bokavdelning och tidningsdel som verkligen uppskattas. På övre våningen visas kläderna stylade på skyltdockor. Otroligt inspirerande.

Mat :
Café Grand Corona, 2 Place de'lAlma : Inte speciellt långt från många muséer och Eiffeltornet men ingen direkt turistfälla. De flesta lunchcaféerna som serverar smörgåsar i kombination med mat är riktigt tråkiga men Grand Corona är perfekt om man ska äta en lätt smörgåslunch.
Monoprix : Den bästa matvaruaffären. Är man en längre tid eler ska ha pick-nick är det hit man ska gå. Monoprix Gourmet är ett eget varumärke med gåslevermousse, olika senaper och andra franska specialitéter - allt till ett löjligt pris [trots de väldesignade förpackningarna]. Har dessutom ett stort utbud av Evianprodukter.
Monte Carlo, 9 avenue de Wagram : Bra take-out om man bor i närheten av Triumfbågen. Inte speciellt franskt men bra för luncher som ska tas med. Man får riktig mat i bra förpackningar som är lätta att ta med.
Lateral, 4 Aveue Mac-Mahon : Otroligt bra brasserie med hög standard och franskt klientel. Även denna i närheten av Triumfbågen.
Starbucks, Place Henri Mondor : Enligt mig det mest överlägsna Starbuckset. Några kvarter från Place de la Sorbonne och universitetet gör att det är många studenter som sitter där på eftermiddagarna. Det ger en trevlig atmosfär. Drick deras Chai Latte med half and half.

Gator och Kvarter :
Quartier Latin : Otroligt trevliga kvarter med stor franskbefolkning. En del småbutiker men inget shoppingdistrikt. Närheten till Luxemburg trädgårdarna gör att det känns som en stadsoas trots bilar, avgaser och överfulla gator.
Champs Elysées : Få känner inte till Paris paradgata, men den är absolut värd ett omnämnade. Letar du efter flaggskeppsbutiker ska du leta här.
Rue Rivoli : De stora modeföretagen har sina affärer här. H&M, Zara och Mango huserar med en massa andra.
Boulevard Haussmann : Området kring Operan är trevligt; även affärsmässigt. Galleries LaFayette och Printemps ligger efter varandra.
Rue Tronchet : Småbutikerna befinner sig verkligen på den här gatan. Princess TamTam, Massimo Dutti och många andra trevliga affärer.

Museum :
Centre du Pompidue : Arkitekturen på byggnaden får en att lyfta på ögonen; så genialt futuristiskt men samtidigt tidsenligt. Paris kanske främsta muséeum med väldigt bra utställningar.
Musée de la Mode : Har en självklar plats i en modeintresserads guide. Parken utanför är väldigt fin och byggnadens ena sida täcks av enorma fotografier.
Musée d'Art Moderne : Huserar i en gammal byggnad precis vid Seine, i anslutning till Palais du Tokyo.
Palais du Tokyo : För den som gillar modern konst med ett yngre, och ofta lite udda, perspektiv är det absolut värt ett besök.

Om du vill ha mer konkreta tips eller middagsrestauranger, som jag utelämnade ur listan, kan du maila sorbonne.blogg@hotmail.com

Veckans.

image782


Bästa : Jag har börjat läsa franska. Otroligt roligt eftersom det är något jag velat göra flera år.
Craving : En ny väska. Jag har tittat på allt från Zaras i lack till stora skinnsatchels. För mig är Hermès Birkin den ultimata väskan så ofta är det den stil jag letar efter. Det underbara med den tycker jag är att den passar mig oavsett stil. Enkelt och sextiotalesquet eller rå attityd - den är alltid en konstrast. Mitt nästa väskinköp kommer definitivt vara inspirerad av Birkinbag, vara i brunt skinn och inte allt för stor. Oversized har jag redan.
Besatthet : Afrikanskt Roobios te. Jag äter varken godis, eller något annat som innehåller socker, men det här teet smakar underbart sött - utan att innehålla socker eller koffein.
Överskattade : Damernas Värld. Eftersom jag annars bara läser Harpers Bazaar, Vouge eller Elle gjorde den mig verkligen besviken. Den känns lite som en "äldre" Veckorevyn - alltså ett otroligt dåligt betyg.
Behov : Nya höstkläder. Jag vet inte vad jag har haft på mig i vintras men jag kan konstatera att huvuddelen av min garderob är vårkläder. På höstsidan finns några klänningar, ett par basicjeans och jackor. Istället för att impulsköpa kjolar eller klänningar i dåliga material ska jag planera vad jag verkligen behöver.