Chilly.

image721Klänning : NafNaf. Från senaste Parisresan.
Kofta : Zara.
Espadrillos : Paris.
Väska : Benetton i Nice.
Smycken : Tre presenter. Armbanden är från Snö och Designtorget, födelsedagspresent respektive examenspresent. Jag tycker väldigt mycket om dem, och de gör sig oerhört bra till rouge noir.
Carmex : NK.

Jag är ganska trött just nu. Flera veckors sjukdom, utebliven sommarvärme och en dag på stan will do that to you. Dagen har faktiskt varit riktigt bra. Inleddes med sushi på Brahegatan och fortsattes med diverse inhandlande. På Casall blev det powerwalkkläder i form av en velourjacka med sidenklädd luva och byxor med sidendetaljer. De är milt pistagegröna, och om jag ska vara helt ärlig så kan jag inte vara mer karaktäristisk än vad dessa träningskläder erbjuder. Mitt absoluta favoritmaterial är velour. Jag tror att det är undermedveten selektivitet eftersom att jag som liten hade det väldigt ofta. Pistagegrönt är en av mina favoritfärger, men oftast limiteras mitt uppskattande i att äta nötterna. Setets milda färg har en blekhet som ofta förekommer i mina outfits. Liksom idag.

Fortsätt delge mig era Paristips - de är verkligen användbara.


Era Paristips.

image719


Jag längtar så fruktansvärt efter Paris. Det är snart augusti, och när den första har infunnit sig är det bara sexton dagar kvar innan jag åker. Efter att ha varit i Stockholm några eftermiddagar inser jag verkligen hur mycket jag längtar efter fria ytor. Det finns så många oupptäckta platser att besöka och många att återuppskatta.  Många av er har frågat mig om mina bästa Paristips, och jag vill göra detsamma. Även fast jag har varit i Paris många gånger tidigare, så upptäcker jag hela tiden nya platser. Ni har säkert era egna favoritaffärer, torg eller muséer. Det kan vara allt från det minsta lilla till något helt mainstream som du ändå tycker är värt att nämna. Jag rubricerar det under en mening :

V a d   ä r    v ä r t   a t t    b e s ö k a   i   P a r i s  ?


Wood, wood.

image715

Wedges : Massimo Dutti.

Jag har insett att de sjuttiotalesqua remwedgesen inte är något för mig. De påminner lite för mycket om de hemska tofflorna, Birkenstock, för att jag ska vara riktigt bekväm. Min stil har inga sjuttiotalstendenser - senapsgult är missklädsamt och batik ger mig rysningar. Enkelt med en oväntad twist är däremot min grej. Skorna ovan fyller  kriterierna. De är enkla, men klackens mörka trä och utformningen gör att de är mer. Detaljarbetet är enormt; en stickning vid hålfoten, ljus innersida, mjukt läder och rågummisula i passande färg till klacken.

Istället för att acceptera att kylan infinner sig i början av oktober tänker jag ha kjol, chunks och grå stickade strumpbyxor. Det får mig att se framemot hösten istället för att frukta den. Att jag undertiden, innan den infinner sig, kan ha puffiga kjolar, nätta klänningar och skyhöga chunks förbättrar bara saken. Men kvällstid kommer jag dra på mig kaschmirkoftor och vänta på min favoritårstid.

Hur är ni - chunks eller inte?

Dramatik, åter igen.

image714

Klänningen på bilden känns väldigt aktuell inför hösten. Ofta drar vi på oss svarta kjolar, grå koftor och basict-shirts. Trots att det är otroligt snyggt, om utfört rätt, så behövs det lite mer glamour ibland. Eller snarare dramatik. Klänningen ovan fyller båda kriterierna. Axelbandslösa klänningar har alldeles för lite rum i vardagsgarderoben, trots att de med kofta blir mycket mindre spektakulära. Krås är också ouppskattat, kanske för att det får medmänniskorna att skrika "Arr, arr, matey" efter en. I den här utformningen passar det dock riktigt bra. Flera mörka, lite jordiga, färger tillsammans med en diskret bas ger ett riktigt bra intryck. Det enda som inte känns helt rätt är längden. Trots att Vouge tycker att midilängden är ultimat,  så kan jag inte hålla med. Det är en ganska otymplig längt och jag föredrar det korta framför det.

Play : Mer dekorationer. Paljetter och kråsdetaljer i dova färger, varandras motsatser, känns otroligt aktuella.
P a u s e : Jag är inte riktigt redo för midilängden än. Även fast många visningar fullkomligt skrek förmånerna med att anamma en mer damig look, så känns längden för lång.
Stop : För kort till hösten. T-shirt långa klänningar i bomull hör inte till hösten. Inte ens till tajts.


Och - fortsätt säg vad ni tycker.

Dagens.

image713

Craving
: Ett par
wedges i brunt, en [stiliskt sett] okaraktäristisk klänning och Marc Jacobs canvaspåsar. I Paris ska en "Savannah" och en "Blondie" inhandlas.
Längtar : Till augusti. Spa på Yasuragi Hasseludden och en Parisresa.
Känsla : Förtvivlan, eller mindre dramatsikt - despair. Det senare låter så uppgivet och det är nog trots allt den känsla jag vill fånga. Jag är sjuk - och att inte kunna göra annat än att vila gör mig galen.
Oväntade : American Apparel öppnar på Götgatan 36. Väntat, eftersom jag hört om planerna, men oväntat att det just händer nu. Linn har fått uppgiften insamlad.
Efterfrågade : Parisguiden. När jag har kommit hem från min nästa resa kommer en guide. Vill ni ha lite tips så kan ni maila till mig - sorbonne.blogg@hotmail.com är addressen. Har ni frågor eller bara vill säga några ord kan ni maila till samma adress, alltid.

Weekend in the middle of the week.

image711


Omslaget på brittiska Vouges augusti nummer är verkligen
inspirerande. Grönskan, Drews sextiotal-esqua klädsel och de neutrala färgerna. Otroligt fint. Att numret dessutom är fyllt med yttrerligare inspiration råder ingen tvekan om för min sida. Moleskinen som täcker en bit av omslaget är en guidebok - fast man gör den själv.

Min variant är självklart om Paris. Med i boken finns kartor över staden med tillhörande register över gator, tunnelbanesystemet, adressbok för allt från hotell, resturanger och människor man mött till shopping och konst. Dessa fält fyller man i själv för att snabbt kunna hitta sina favoritplatser. Ungefär femtio sidor bara för anteckningar, några  blad med små, utrivbara memolappar, den traditionella moleskin-fickan och stickers med texter som man kan klistra fast vid adresser och anteckningar. Längst bak i boken sitter ett litet block, på bara några blad, av plastigt papper som man ska lägga på kartorna och rita in sin resplan på. På så viset kan man hålla sig på rätt gator när man ska någonstans. Boken är liten men innehåller allt som behövs. Jag tänker fylla på med alla mina favoritställen innan jag åker och sedan fylla på under resans gång.


En guidebok speciellt gjord för ens egna behov.
Har du en stad som du besökt, och kommer besöka igen, är det en otroligt bra bok att ha.

Julia Restoin-Roitfeld.

image708Den här gången är det en lite mer välkänd stilikon, men samtidigt en stil värd att nämna. Julias stil känns väldigt nedtonat franskt åttiotal möter amerikansk tidlöshet. De korta coctailklänningarna är väldigt åttiotal-esqua men utan de överdrivna axelvaddarna. Ackompanjerad med en kuvertväska, möjliget ett markerade skärp i midjan och ett par enkla heels så blir klädseln perfekt. Den mer avslappnade stil har inslag av preppy; kavajer eller västar kombinerade med korta shorts och klänningar och heels. Manligt möter kvinnligt - inte min favoritkombination, men med rätt attityd, som hos Julia, blir det riktigt bra.

Key pieces : Den dominerande färgen är svart som ger ett anonymt intryck, men ingår i mer extravaganta kombinationer. Alltid mittbena och utsläppt och små väskor i handen.
Detaljer : Diskreta heels, ofta lite off i sammanhangen men smälter trots det in i helheten.
Smycken : Nätta smycken; ringar, tunna halsband och armband. På grund av enkelheten tar de inte över utan är uppskattade detaljer.
Stilsammanfattning : En åttiotalesque känsla kombinerat med fransk nonchalans och amerikansk preppy.

Detaljer.

image702


Stil handlar om att vara banbrytande. Eftersom det ökanda "Less is more" har plågat oss allt för länge så är det dags att slita oss loss. Bända oss ur jeansjacka, skinnkjolen och conversen. Stryk det sista - min sarkasm är allt för genomskilig. Det är inte bara det vi bär, hur dan kropp vi har eller vilka färger vi har som spelar roll. Det handlar om helheten - symbios mellan plagg och människa - och detaljerna.

Detaljerna jag pratar om i det här fallet är överdrivna smycken. Så ofta ratade, och ibland älskade för en kort period. Ofta blir det så himla fel. Köttiga bangles på rad eller en missfärgad sten på en nickelnött ring. Men när det blir rätt så är det otroligt snyggt. Den översta bilden är att inspireras av i det senare fallet.

Det viktigaste för mig i en outfit är detaljerna, och om man excluderar dolda fickor och rätt skärningar, så är smycken det centrala. Personligen exprimenterar jag alltid tills jag hittar det perfekta resultatet. När det gäller stora smycken är [som på översta bilden] bleka basfärger på kläderna, ogärna jeans och intensitet i smyckena ger ett bra resultat. Inget är så ensidigt, hår och smink är väldigt bidragande till helheten. På de punkterna rekommenderar jag välskött och neutralt - medan naglar passar bättre i lite mer vågad färg.


"Less is more" eller vågad arrogans? Det är dags att dela in oss i läger.

Paris. [alt. Volver.]

image700


Det här är en av mina favoritbilder från Paris. Jag tog den i november och Galleries LaFayette hade precis satt upp julskyltningen. Ljuset i korningen mellan mig och varuhuset var så otroligt vackert, och varmt. Nu ska jag dit igen. I slutet av augusti återvänder jag till Paris. Bloggning är selektivt - givetivs är inte shopping målet med resan men förutom att besöka Centre du Pompidue och Palais du Tokyo, vilket jag alltid gör, så kommer jag att inhandla lite saker inför hösten. Här är min önskelista :

-  Ett par tunna, grå strumpbyxor.
- American Apparel Rib U-neck eller Rib Boy Beater linne i vitt. Förhoppningsvis 
den här klänningen och eventuellt en typisk baseball-tröja.
- Burberry London & Chanel Imitable.
- En kort, svart klänning. Inte i bomullstyg utan något mer, dramatiskt.
- Sephora är en kategori för sig; men jag siktar in mig på gästkollektioner - limited edition alltså.


Att vistas i den parisiska miljön. Obetalbart.
Betalbart - Marc Jacobs charity-kollektion - finns den att köpa i Paris? Det gör den! Tack Lovisa som tipsade mig.

Philip Lim - you make my heart stay slim.

image693Philip Lim 3.1 - Resort.

Ljust, enkelt och ändå så otroligt detaljrikt. Trots att sommaren aldrig kom så ger Philip Lim oss det sista för att överleva augusti. Inspirationsmässigt alltså. Den första klänningen, vit med svarta detaljer, visar hur mycket detaljer betyder. Ärmarna, det svarta mot den krispiga bomullen och längden gör att den till en nästan fulländad outfit. Den andra klänningen är otroligt feminin - men skärningen längst ned, lutar åt ballong, gör att den inte riktigt är bärbar. Färgen och den vita koftan till trots - om klänningen bärs med fel attityd känns det mer Oasis [Mhm - thats a burn] än Philip Lim.

Kjolarna är dock båda hel förtjusande. Den gröna, i ett mockaliknande material, tillsammans med den vita blusen och den svarta avskärningen gör mig helt knäsvag. En otrolig kombination. Så enkelt - så fulländat. Den andra outfiten, eller kombinationen, är inte lika lockande men är bra höstinspiation nu när Chloé inte fyllde våra förväntningar den här säsongen.

Vad tycker ni om Sorbonne?

image692

Eftersom jag varit sjuk den senaste månaden, och doktorn inte riktigt vet varför, så har jag varit isolerad i nästan två veckor. När, som i mitt fall, isoleringen kantas av ständiga Harpers Bazaar så är det rätt så lugnt. Men inspirationen sinar totalt [Harpers or not]. Däför tänkte jag att vi kunde utvärdera lite grand. Vad tycker ni egentligen om Sorbonne? Vad är bra? Vad håller inte samma standard? Vad vill ni se mer av - reseguider, shopping eller kanske något helt annat? Och självklart - vad vill ni se mindre av?


Ni får gärna överösa mig med förslag - jag kommer både uppskatta och utnyttja dem.

Request.

 
image686För mig innebär hösten att klädseln tillförs mer dramatik. Svart, draperingar och oväntade kombintationer. Det innebär också att de korta, svarta, klänningarna kommer till användning. Som ni säkert har gissat, modesnobb som jag är, så uppskattar jag inte termer som LBD eller "den lilla svarta". Det beror mest på att det är så otroligt exploaterat [try not to write that in english]. Det är ungefär som jeans - det tillhör varje basgarderob. Det är inte kul när en så genialisk idé blir något vardagligt och av-glamourifierat.

I höst uppmanar jag till åter glamourifieria vårka klänningar. Reclaim the black dress. Förvisa de enkla, sladdriga, lite för långa, lite för korta eller de lite felskurna klänningarna. Det jag istället vill se är genuin dramatik. Annorlunda skärningar, attityd och kanske, som på klänningen ovan, orientaliska dekorationer. Diskret - men så otroligt snyggt.

Ibland måste jag ifrågasätta mig själv. Jag skriver om klänningen när världen svälter, brinner och väntar på apokalypsen.

Genevieve Jones

image681Det är sällan jag tycker att tjej-men-tuff [eller attityd, som de säger själva]-stilen är något för mig. Att "tuffa till" en klänning med en skinnjacka eller [God forbidd!] en jeansjacka har aldrig varit riktigt min grej. För mig är det att för-svenska, låta sig luras av de så kallade svenska modeundret, och helt enkelt skapa en allt för vardaglig stil. Därför tycker jag att det är riktigt roligt att se en tjej som verkligen har attityden men gör någonting bra av det. Men självklart för hon det som en New Yorker.

Key pieces : Hon bär nästan enbart klänningar. Det som gör dem uppseendeväckande är att de är otroligt korta - men hon bär upp dem med stil. Antingen väldigt enkla klänngar eller med volanger och "rörelse" i tyget.
Detaljer : Strumbyxor - grå stickade eller dekorerade, som hos Carolina Herrera f/w 2007. Knappt några accessoarer. Välskött hår.
Udda fakta : Ingen tycks veta var hon kommer ifrån eller hur hon försörjer sig.
Stilsammanfattning : Kort, simple with a twist och klänningar. Och självklart, som hos alla fashionistor, grymma skor.


Btw; ny kategori. Stilikoner. Personer som representerar olika stilar och inspirerar.

Kept.

image680


En av de saker som jag verkligen tycker om med höstmodet är de heltäckande strumpbyxorna. Vi översvämmades med dem förra hösten men med nittotalsinfluenserna den här säsong gör att de nästan är ännu bättre. Inte bara fyller de ett underbart syfte i och med att de är varma - de är otroligt lättvarierade. De gör vilket klädsel som helst bättre och mer sofistikerad.

Do : De tunna grå passar till precis allting - men till lackballerinor eller högklackde chunks blir de nästan ännu bättre. De passar också utmärkt till oranget och även till svart, om då man undviker glansigare material.
Don't : Undvik för mycket färg. Personligen kommer jag limitera mig till vinröda och grå. För starka nyanser har en tendes att bli för starka eller ha lite fel nyans. Stickat passar bättre i neutrala nyanser - spara färgen till de i nylon.

Puff.

image676Det är mycket karaktärsenligt att för mig att köpa just den här kjolen. Vid, detaljrik och med oväntat mycket volym i ryggen. Stilmässigt är allt helt underbart. Materialen är också perfekta. Bomull och för tyngd; linne. Lite tydligare fickor än mina andra kjolar och klänning - faktiskt en uppskattad kvalité hos kjolen. Den är förvånansvärt svårmatchad. Det gräddvita gör mig väldigt kräsen, men ändå lite exprimentell. Jag är inte alls för svart och vitt som en kombination, men gräddvitt och svart är en helt annan sak. Enkelt, klassiskt och otroligt lättburet. Ett par espadrillos och några smycken ger ett fulländat resultat. Det gräddvita gör en annan kombination möjlig. Till vita, lätt transparenta, linnen och kritvita LeCoqSportifs blir det riktigt intressant - märkbara kontraster.


Min favoritkombination all times grått [i alla nyanser] och vitt. Vilken är er?

Perfekta?

image674


De här skorna, från Topshop, är nästintill perfekta. De passar till nästan allt  i min garderob, har en bra och tidlös modell samt är i bra material. Jag behöver verkligen ett par till heels, ett par som passar till allt. De finns även i vanligt, mörkbrunt, läder men lite färg skadar inte direkt. Men jag är tvistad, det är riktigt svårt att bestämma sig.

Vad tycker ni? Mörkbrunt eller ljusgrått - eller kanske inte överhuvudtaget?

Veckans.

image665


Bästa
: De senaste dagarna har spenderats i Vasaparken. Pick-nick, thé på Ritorgno eller disskussioner i timmar. Att solen är jättevarm, och skuggan alldeles perfekt skadar inte.
Köpta : En vid kjol. Eftersom jag har ganska många toppar, och väldigt få kjolar så var det ett bra köp. Just nu är den gräddvit, men jag tänkte färga den svart. Det är mer användbart för min del.
Inspirerande : Att vara totalt avslappnad. Det är sommar, sol och varmt - three strikes in clichés.
Roligaste : Att "Sex and the City" blir film. Riktigt, riktigt roligt.
Längtan : Till Paris. Det skulle vara befriande att vara där när luften är torr, varm och det nästan är outhärldligt. Det är ju faktiskt redan nästan outhärdligt vackert överallt i Paris redan.
Craving : Harpers Bazaar.

Rumbling the streets of Paris.

image668


Klänning med dolda fickor : Zara.
Kofta : Topshop.
Espadrillos : Paris.
Orange väska : Hm.
Armband : Snö och examenspresent. De har blivit mina favoriter.
Läppglans : Mac Tendertones i färgen Tender Baby.

Det här är alltså morgondagens klädsel. Allt känns väldigt franskt och med den vanliga, sextiotalesqua, twisten. Kjolen på klänningen är större än den framstå på bilden. Hela klänningen är detaljrik. Mönstret, fickorna och helheten. För min del är det svårare att klä upp en klädsel, än tvärtom. Mina kläder är ofta enkla, men ändå mycket i sig själva. Det var svårt att hitta väska och kofta som passar trots mönstrets enkelhet. Och smycken. Trots det känns klänning och espadrillos känns för enkelt, även för min stil. Men med den ljusgrå kofta, väskan och armbanden så blir det mer djup i outfiten - den får mer personlighet.

Nu : CSI New York. Aptiten har kommit tillbaka efter min 24 timmars sjukdom, ironiskt nog ska jag äta mac and cheese till ovanligt tidigt middag.
I morgon : Arbete och eftermiddag med tjejerna.

Volver. Att återvända.

image667


Mode är uppbyggt i säsonger. Även mina känslosvall kan indelas i det. Först kommer höstförälskelsen, som följs av förnekande och avslutas i acceptans. Det är rå och kall vinter när det första stadiet inleds. Visningsbilder översvämmar mig och världen. Tjocka koftor, täckande strumpbyxor och tjockklackade skor är trädda på skeletten som stapplar fram på catwalken. Ny inspiration flödar och snart täcks min kropp av ovanstående plagg.

Men så blir det vår. Även fast det är kallt så dras kängor av, kjolar på. Allt känns gammalt, och mitt modealterego beter sig som en utsvulten hund. River bland förmultna löv, skriker ut i förtvivlan och kräver ny inspiration. Höstvisningarna är sedan länge glömda och det enda som siktet är inställt på är sommar och juli. Det finns inget så avlägset som hösten. Det är ett suddigt fragment, gömt i mina mentala gångar.

Och så infinner sig juli. Alla utgrävningar i vårarkiven gör att de aktuella höstkollektionerna faktiskt inte känns så oinspirerande. Snarare, lockande - och lite förbjudna. Jag menar, sommaren är som varmast och budskapen om bara ben och tunna klänningar är uttalade. Kanske är det den dvalande rebellen i mig [åh, vilken klichéeartad mening - jag skäms]. I vilket fall som helst så övergår de förträngda till något nytt, återupptäckt. Nyuppskattat.