Vad vill ni läsa om?

image892

Imorgon åker jag till Paris i några dagar vilket betyder att jag inte kommer uppdatera speciellt bra. Därför tänkte jag ha en lite undersökning under tiden. Vid några andra resor har jag haft liknande men just den här gången har jag inspirerats av
Nio till Fem som ställde en liknande fråga för ett tag sedan. Fast om sin blogg, förstås. Min fråga är :
Vad vill du läsa om på Sorbonne?

Det kan vara allt från trender, olika ämnen som konst och kultur eller helt enkelt att jag ska ge min synpunkt i en viss fråga. Till exempel Roberto Cavallis samarbete med H&M eller olika modehus reklamkampanjer och budskap. Kanske vill du veta något speciellt om mig eller vilka mina favoritbloggar är. Allt är välkommet.  

Självklart är andra synpunkter och förbättringar också bra, och bidra gärna med inspiration.


Veckans.

image889

Bästa
: Helgen. Starten för höstlovet med två grymma dagar på stan. Ett par bra köp, men framförallt roligt sällskap och mycket inspiration.

Längtan : Till Paris. Jag lämnar landet tisdagmorgon.

Oväntade : Att jag lyckats ändra designen på bloggen. Inte speciellt märkbart, men det är absolut en bra början. Temat är chockrosa, mest för att det är en underbar kontrast till de grå, bleka och ibland färgglada bilder som jag publicerar. Men jag är självklart osäker, det känns otroligt tjejigt. Vad tycker ni - bra eller lite för mycket?

Underligaste : Haussen över Roberto Cavallis samarbete med H&M. Visst jag förstår grejen; enormt klädkedjeimperium som samarbetar med en av världens mest framgångsrika designers - självklart blir köpbehovet för många oerhört stort. Tyvärr faller Cavalli i samma grupp som Versace och Gucci för min del. Lite tacky, för att vara helt ärlig. Kollektionen för H&M är ett enda blur av leopardmönstrat och chiffong. Två saker som kan vara snygga var för sig, men tillsammans bildar en kombination som jag inte förknippar med stil. Helt kritisk är jag inte - smyckena ser otroligt snygga ut. Absolut något som jag kan tänka mig. Världen är motsägelsefull.

Craving : Sjalar. I går hittade jag en perfekt sjal med ryskinspirerat mönster. Exakt vad jag har letat efter i flera år. Tyvärr var butiken stängd, men jag hoppas att den finns kvar. Ryskt är lite av en grej för mig på hösten.


Vad tycker ni om H&Ms samarbete med Roberto Cavalli?
En del bilder här.

Volanger.

image885

image886

När jag klär mig tycker jag om att inkludera kontraster och även viss rörelse i plaggen. Ibland handlar det om klänningar i mjuka modeller, ibland och cigarettbyxor och lösa tröjor. Något som uppfyller båda kraven är volanger. I somras hittade jag en klänning som var uppbyggd i volanger och jag hade den i tankarna i flera veckor. Trots detta köpte jag den inte eftersom det en cocktailklänning som inte riktigt gick att klä ned. Tillslut släppte jag den, och har inte riktigt tänkt på volanger sedan dess. Förrän igår. Då köpte jag en kort kjol uppbyggd i korta volanger. Lanvin-esqua volanger, inte som bohokjolarna vi såg för några år sedan.

Kort om volanger :
Varför ? : Minimalistiskt, men samtidigt lite mer. Det känns uppklätt utan speciell ansträngning. Kortare volanger är något som Carine Roitfeld eller hennes välklädda dotter
Julia Restion-Roitfeld skulle kunna bära, och ärligt talat - hur ofta har franska Vogue fel?
Hur ? : Jag kombinerar min kjol med tunna stickade tröjor, men det är mitt personliga val. En klänning kombineras lätt med storstickade koftor eller skinnjackor, om man föredrar det. Svart är de ultimata färgen; kombinationen av en LBD och volanger känns väldigt snyggt. Albert Elbaz visade dock att färg inte är så fel, som bilderna visar.
N ä r ? : Any time, any place.

Balenciaga Fall/Winter 0708

I mode ser vi hela tiden framåt. Ibland så mycket att jag undrar om det är höst eller vår, eller om 2007 gått över till 2008. Därför kan det vara roligt att fokusera på det som varit, men fortfarande gäller. Min favoritkollektion för hösten var, som jag nämnt, Balenciaga. Videon med hela visningen med musik och stämmning visar jag nedan. Bilden är inte perfekt - men det förhöjer den stiliska faktorn. Hand-made, sort of speak.Vilken var er favoritkollektion?

Om videoklippet inte uppenbarar sig - klicka på uppdatera.

Chunky, but still not.

image887

Dagen har varit riktigt bra. Förutom att luften var precis lagom kall, himlen precis lagom grå och min klädsel precis lagom skön så har jag gjort en del roligt. Vid tolv-tiden åt jag och en kompis lunch på Mocco. Trevligt plus att det följdes upp med en promenad på stan. Sista helgen i månaden överbefolkar stockholmsgator, och kanske framförallt affärer, men på grund av det dåliga vädret var det senare mer befolkat. Eftersom en ganska llång promenad var målet stördes jag inte speciellt. Dock blev det ett par inköp för min del - en volangkjol i svart och Sachajuans hårspray. Efter det gick jag på bio med samma kompis - perfekt och höstigt.

Det här ska trots allt handla om mode och därför kommer jag gå vidare på ämnet klädsel. På senare tid har jag haft tjugotal och drop-waist i tankarna, jag har inte riktigt hittat en klänning som passar mig. Själva tanken på en lägre midja känns osmickrande, och därför är det svårt att hitta rätt modell. Men när jag idag kombinerde en mattsidenklänning med en stickad tröja i merinoull, vilket resulterade i en lägre midja, kändes det helt rätt. Tröjan är löst sittande och rundhalsad vilket gör att det inte blir för klumpigt. Perfekt.

Drop-waist eller inte?

Dekorerat.

image884

image883

Mitt signum för hösten har hittills känts som cigarettbyxor, men när jag ser bilderna ovan känns det som om korta klänningar måste få tillbaka sin plats i min garderob. Dekorerade och till stickade strumpbyxor i mörkgrått. Samtidigt känns det en aning extremt att bestämma sig för en motsats och sedan endast hålla sig till den. Det extrema känns som något jag brukar göra, hålla mig till, - men kanske är det dags att göra tvärtom. Kanske är svarta jeans, cigarettbyxor och klänningar möjligt att variera, utan att jag blir besatt av ett plagg under en period och tröttnar för att sedan förkasta det totalt.

Rågblont.

image878

Guccis visningar brukar inte vara något för mig. Känslan av att italiensk elegans har dragits till sin gräns och sedan missbrukas fullständigt blir överväldigande. Däremot är backstagebilderna totalt underbara. Bilden ovan; stylingen på håret, sminkningen och den avslappnade klädseln representerar vår för mig. Det sjuttiotalesquet oskyldiga känns precis rätt. Mitt mål för den kommande våren [som troligen kommer uppfyllas eftersom det är ett halvår dit] är att ha långt hår. Långt, rakt och flygigt som i  I somras, innan jag klippte av det, var det underbart. Jag kanske kan uppnå samma känsla till jul.

Audrey H.

image876

  

Kofta : Rick Owens. Den här sorterns kofta är totalt överlägsen när det kommer till chunky knits. Den är otroligt skön, lättburen men framförallt ger den en slags wasp-känsla till en klädsel. Preppy på ett högre plan, liksom.
Skinnstövlar : Acne. Ruskigt snygga. Dragkedjornas färg, klackens klumpighet och det grå skinnet.
Jeans : J Brand. Jag tycker om tanken på att stuprörsjeans håller på att gå ur modet. Det får mig att tycka mycket, mycket bättre om dessa sönderhaussade byxor. Eftersom de kommer i alla sorters tvättar känns det rätt att återgå till den ursprungliga jeanstvätten. Mörkt blått.
T-shirt : Delias. T-shirtar med tryck är en av mina besattheter just nu, som tyvärr inte kan uppfyllas på grund av min extrema kräsenhet. Den här t-shirten går dock inte att motstå - Audrey Hepburn på den klassiska bilden från 'Breakfast at Tiffanys'. Som förövrig är världens snyggaste film.

Åter igen, förövrigt : Allt intresse [frågor, anmälningar etc etc] om bloggträffen sker per mail. sorbonne.blogg@hotmail.com

Söndagar är överlägsna.

image880

image881

För mig finns det ingenting bättre än söndagar. Timmar på Moderna Muséet, promenader på Djurgården eller med en soya chai brevid sina vänner. Eller för tidiga mornar när luften är iskall och det syns genom fönstren. Jag föredrar mina söndagar så. Helst av allt blandar jag Harpers Bazaars brittiska utgåva med "Brott och straff" eller någon annan roman som jag måste läsa. Den nämnda boken måste jag faktiskt börja läsa.

Den här söndagen är jag speciellt fäst vid American Apparel. Det finns ett otal
klänningar och t-shirts som lockar. Ett svart tight fodral eller ett linne i samma färg med bara ena axeln intakt. Det sjukligt basala, överdrivet enkla och väldigt minimalistiska känns nytt. Dagens andra besatthet är t-shirts med tryck. Förvåndsvärt svårt att hitta, men så otroligt snyggt när det är rätt.

Nu : Förflytta mig och min University of Paris tröja från datorn. Jag ska vältra mig i OC-avsnitt från första säsongen. Inte speciellt bra, men välbekanthet är faktsikt riktigt bra ibland. Dessutom är min förkylning från förra helgen inte riktigt över. To sum things up - söndagar är överlägsna.

För övrigt : Alla anmälningar eller frågor om bloggträffen sker per mail. sorbonne.blogg@hotmail.com

Carmex.
Carmex är välkänt, men glöms lätt bort när man överöses med the Rosebuds of the world. Man lockas av Försvarets Hudsalva, otaliga serat och om man saknar vett, även för mycket idomin. Personligen blir jag alltid besviken. Jag saknar stinget som Carmex ger i läpparna och jag saknar läkningsförmågan. När kylan återvänder blir läppar torra. Med vanliga cerat tar det dagar, ibland veckor och ibland inte alls för att återfå sina vanliga läppar. Carmex är annorlunda. Jag har vaknat med underläppen sliten itu; applicerat Carmex och varit läkt ett par timmar senare. Det är ingen överdrift.

Finns : Hos NK, Urban Outfitters och ibland till och med välsorterade livsmedelsaffärer.
Varför : För de uppenbara anledningarna ovan. Den är helt enkelt bäst.

Undefined, yet again.

image872

image873


Hösten är den enligt mig den årstid som är stiliskt bäst. En klädsel omgiven av löv i olika färger [helst  från Vermont-röda lönnar] blir så otroligt snyggt. Det sägs att stil är helhet och personligen tycker jag att det summerar begreppet perfekt. Stil är allt; det kyliga i höstens vindar som gör hyn perfekt och det råa klimatet är en underbar kontrast till det mjuka i stickade koftor och hår i rufsiga knutar. Klimatet gör även att modemagasin och téer eller konst känns nytt, och viktigare. Det kalla tomrummet måste fyllas ut. Den här hösten handlar speciellt om modern konst och för mig är det en av de få inspirationskällorna just nu. Litteratur fyller också ut en del. De klassiska magasinen; Harpers Bazaar och Vouge förmedlar och håller sig stilmässigt ajour. Det känns som om modet har djupnat och på så sätt återuppväckt ett behov av mer än konsumtion.

Vad inspireras ni av?

Well,.

image864


Jag är sjuk. Due to total sönderstressning; det faktum att jag har börjat något helt nytt och totalt okänt har hunnit ikapp mig. Det är inte det att jag misstrivs, utan det är det att allt det nya tär på något sätt på mig. All mentalanpassning skedde så snabbt att kroppen kanske reagerade på det som jag skulle känt, men inte gjorde. Dessutom är alltid hösten sådan - den sätter saker i rullning, ger behov av nyskapelse och den får mig att förändras. Min stil utvecklas och byter inriktning, vilket ofta förknippas med psykiska byten för min del.

Åter till min sjukdom. Det är självklart inget seriöst, utan bara förkylning. Men när jag är sjuk följer jag ett väldigt specifikt mönster. Jag vältrar mig i serier från 1990-talet. Jag ser repriser av serier som är glömda, och bör vara, sedan långt innan OC ens var en idé. Serierna är riktigt dåligt, modet är uselt att jag nästan får kväljningar och replikerna ibland klichéer på klichéer. But still, så otroligt roande.

Nu : Måla naglarna i rouge noir. Alltid, alltid, alltid. Den enda fasta punkten i mitt stilmässiga liv.
Senare : Förbereda ett hyllningsinlägg till Albert Elbaz Lanvin. Vårkollektionen fick mig att rysa. Och det är the understatement of the year.

Ghesquière me.

image869

  


T-shirt : American Apparel.
Cigarettbyxor : Zara.
Chunks : Massimo Dutti.
Sjal : I tunn ull och med djupröd färg.
Smycken : Armand från Köpenhamn och NK Details. Halsband och tunt guldarmband oidentiferade.

Den största inspirationskällan den här hösten är för mig Nicolas Ghesquiéres Balenciaga. Det klassiska i de engelska preppytendenserna som avbrytna av med etnoinspirerade sjalar och futuristiska skor. Det är underbart och  totalt modegenialistiskt. Dagens klädsel är en min tolkning av det hela - mer avslappnat, mer minimalistiskt men fortfarande samma grundtanke. Preppy till etno, jag syftar på smyckena och sjalen, och modernistiska skor.


Inspiration.

image868

image867

 - Svalt möter rått. De klumpiga skorna i kontrast till klänningens enkelhet får mig att rysa. Den svala enkelheten till det grova - en uppvisning av kontraster. Kortheten i klänningen till den markerade midjan och den udda skärningen i ringningen gör klädseln så mycket mer spännande. Vitt är egentligen inte min färg, men när den som här, visas i blank bomull och har nyansen off-white känns det perfekt. Så svalt. 

-  Ryska influenser. Varje höst och vinter söker jag mig tillbaka till det ryskinfluerade. De mönstrade sjalarna och mörkröda detaljer. Jag vet egentligen inte vad min besatthet grundar sig i men det är en av de få saker som jag återkommer till stilmässigt. Kombinerat med en sofistikerad utstrålning tycker jag att det blir allra bäst, det tillför en viss bohemisk känsla som jag faktiskt tycker om.

För fler av mina besattheter, klicka.

Sorbonnes guide till cigarettbyxor.

image861

Det finns några plagg som går under namnet klassiska. För mig är det den vita skortan, den lilla svarta och cigarettbyxorna. De är plagg som inte går ur tiden, som alltid är bärbara och har varit en bestående del i stilmedvetnas garderober sedan Audrey Hepburn bar alla tre i "
Breakfast at Tiffany's". Jag har redan täckt ämnet om den vita skjortan, och efter att ha fått många frågor om de två par cigarettbyxor som jag har inhandlat [utan att ni ens har sett dem] känns det naturligt att tillägna dem ett inlägg.

Hur : Ett par cigarettbyxor ska se förkorta ut när man håller dem framför sig. Det är den första och viktigaste regeln för att de ska se riktigt snygga ut. Gör de inte de kan man förkasta dem direkt eftersom att de troligen kommer vara för vida nedtill och hasa sig som ett par raka jeans. Den andra regeln är att bomull är det bästa materialet om man inte vill skapa en för uppklädd klädsel. Tredje och sista regeln är att ett par cigarettbyxor är snyggaste med hög midja - benen förlängs och framhävs på ett bra sätt.
Var : Enligt mig har Zara de bästa alternativen - det är nästan identiska med de som Audrey Hepburn bar. Whyred har även ett par i tweed, men de känns lite för manliga för min del. Tiger har haft några strödda par genom säsongerna, men vad de har i år vet jag inte.
Varför : De är de ultimata byxorna. Går att kombinera till i stort sätt vad somhelst och går aldrig ur modet. Jeans är överexploaterade och faktiskt ganska tråkiga medan ett par svarta, bruna eller ljusa cigarettbyxor aldrig är uttröttande.

Kort.

image860

image856
Stiltips
?
Att inte se "average" som ett alternativ. Preppy, överdrifter eller futuristiskt minimalistiskt - så länge man uttrycker stilen helt blir det bra. Noggranhet lönar sig; läggs detaljer i form av smycken eller väskor till blir det ofta mycket bättre. Fångas detaljer som dragkedjor och likande upp blir det ännu bättre. Något som är enklare att ta till sig är ett par höga klackar. Att ha ett par som passar till precis allt är det ultimata.
Accessoarer?
Min stil görs av detaljerna och de är i många fall accessoarer. Smycken tycker jag är oerhört underskattade och de är ofta de som får mig att se nya dimensioner i outfits.
Signaturdoft?
Jag avskyr överdriven fruktighet och syntetiska spår. Det skär sig så enormt mot min stil och attityd. Därför är Burberry London min ständiga följeslagare. Den lämnar ett moln av väldoft efter sig, i alla fall enligt min smak.
Den bästa vårkollektion hittills?
Alberta Ferretti inspirerade mig enormt, Proenza Schouler var genialt och Philip Lim 3.0 uppdaterade nittiotalet perfekt. Den största favoriten av de tre är nog Alberta Ferretti som verkligen klarade balansgången mellan attityd och glamorösa tyger. Riktigt, riktigt bra.
Första modeminnet?
Det mest bestående minnet är när jag som sjuåring tog det första skolfotot i skolan. Jag hade på mig en tennisklänning från Donna Karan. Den var blockmönstrad i mörkblått, vitt och med orangea kanter runt de korta ärmarna och ringningen. Jag tycker fortfarande att det är en fantastisk klänning - jag antar att jag var preppy redan då. Till denna fabulösa klänning hade jag ett par mockaskor i mörkblått med blått lack på ovansidan.
Fyra saker på höstens önskelista?
En stor clutch i pösig modell, en halsduk i abnormalt stor storlek, mjuka t-shirtar från American Apparel och . Ganska neutralt, men jag önskar mig inget mer.

Nytt.

image857

Det här är
ytterligare en av mina favoritensembles från vårvisningarna. Jag tycker att den känns som en uppdatering av den stil som vi ser varje vår ; den franskt marina. I uppdateringen är shortsen kvar och det randiga ersatt av paljetter, färguttoningar och sydda mönster. Skorna i ljust läder placerar mig på kullerstenarna i Nice; lite lätt springandes samtidigt som håret dras bakom örat. Det är lite mer avslappnat, lite råare och mer modernt än det klassiskt marina. Dessutom tycker jag det alltid är roligt att se influenser i modet  hur saker påverkas av varandra och hur stilar utvecklats.

Klassiskt marint, eller uppdaterat?

Förändring.

image862

Jag är trött på det feminina. Söta klänningar i chiffon och nätta skor får inte min blick att fastna, eller mina ögon att drunka i genialiteten bakom en sådan outfit från visningarna. Inte heller det maskulina är något som attraherar mig - könsneutralitet har inget med mode att göra. Trots detta är preppy en av mina svagheter och den här hösten tycks vara totaldominerad av det för min del. Självklart är det mer komplext än så och jag blandar flera stilar. Det jag är riktigt inne på just nu är klassisk amerikansk östkust möter Los Angeles till en sjuttiotalesque spikrak page, svarta ögonfransar och bleka läppar.

Jag spenderar nu mera mina dagar utan klänning och istället i cigarettbyxor, t-shirts och chunks. Eller vita ribbade linnen, stickad pull-over utan ärmar och etnohalsband. Det är enkelt, minimalistiskt och oerhört preppy. Enhetligheten saknas, eftersom att klänningar självklart fortfarande är ett litet inslag, men det är just det som är så spännande. Femininitet i sig är inget som jag har tröttnat på - bara den extrema formen av det. Att vara feminin i en klädsel som är preppy är inte lätt, men gjort på rätt sätt otroligt snyggt. Utmaningar leder till förändring som alltid uppskattas. Det leder framåt.

The current soundtrack of my life : Feist - I Feel It All. Läskigt bra. [Den upprensade versionen är dock bättre.]
Passande citat : "I just started with three thoughts: blazers, sweatshirts, and a vaguely preppy idea, and then it went into thinking about goddesses, stars." som Stefano Pilati sa om sin vårkollektion för Yves Saint Laurent. Jag tycker att jag kan applicera det på min nuvarande stil.

Crisp.

image860

I oktobernumret av brittiska Harpers Bazaar omnämdes den vita skjortan som en "instant style update". Budskapen om att plagget skulle vara det ultimata, efter den lilla svarta klänningen, har också spritts ut många gånger. Av dem två är den vita skjortan min favorit på grund av de oändliga kombinationsmöjligheterna. Men, precis som alltid när det gäller mode måste man vara noggran. För min del ska den inte vara oversize, men ha strukturen av en tunika. Den ska gärna vara veckad och utan krage. Långärmad med muddar nedtill. Som den ovan alltså.

Streetstyle är oftast inte min största inspirationskälla men klädseln känns så otroligt bärbar, trots mina nästan löjligt höga krav. Svarta jeans, cigarettbyxor eller som här till shorts och tajts till en vit skjorta och lackskor blir riktigt bra. Men som alltid ligger det bästa i detaljerna. Armbanden uppraddade på armen; precis lagom slarvigt utvalda och den strikta knuten. Lossas knuten och rufsas till lite fulländar den en fransk look. Det osar Paris.
Vit skjorta eller LBD?

Ivory.

image858

En del dagar är exceptionellt bra. Idag var en sådan dag. Jag vaknade sent, och åkte in till Stureplan efter att ha dragit på mig skoltröja och velourbyxor. Jag erkänner det otroliga fashion faux-pas jag begick,  men mitt försvar skulle senare halvan av dagen spenderas i en idrottshall. Dessutom är min skoltröja ljusgrå, kombinerad med ett nätt berlockhalsband i silver, pistagegröna byxor samt trench och en retro väska. En avslappnad klädsel behöver inte generera äckelkänslor från den modebesatta delen av befolkningen. Generellt undiker jag det dock själv, den avslappnade klädseln alltså.

Åter till dagen. Till lunch beställde jag beställ en soya Chai, samt tillbehör, på Espresso House och spenderade större delen av en timme med att läsa Oscar Wildes "The picture of Dorian Gray", som förövrigt är fruktansvärt bra. Efter blev det jakt efter ytterligare ett par av cigarettbyxor, fast denna gång i svart. Som tur är hittade jag ett par, men jag hann inte prova så jag la undan dem för ett senare tillfälle.

Jag vet att jag har gått in på det förut - men hösten är min absoluta favoritårstid. Den är så otroligt inspirerande med sin kalla luft och de färger som framträder. Det bästa med Stockholm är allt liv på gator och i Parker. Humlegården och Götgatan rekommenderas. Det är perfekta platser om man är oinspirerad, iaktta människorna runt omkring dig; se vad de bär eller deras betéenden - inspirationen kommer infinna sig.

Nu : Genomgång av gårdagen och dagens visningar från Paris på style.com. Att inspireras av våren på årstidens motsats, hösten alltså, gör höstdagarna ännu bättre.
Senare : Poweryoga.