Contradictions are crucial.

image850

Nackdelen med höst är att skoldagarna blir oerhört långa och kombinerat med extrema läxor blir veckorna väldigt korta. I flera veckors tid har jag känt en enorm lust för en ordentlig shoppingtur - men när jag väl tagit mig tiden har den inte alls uppfyllt mina förväntningar. På helgerna, när jag har tiden, är Stockholm översvämmat med människor som bara har ett mål; nya köp. Mängden människor som går igenom högar med kläder för att hitta något nytt - men aldrig riktigt tycks nöja sig, skrämmer mig lite. Känslan av tillfällig lycka tycks sökas i plagg eller skor, medan själen aldrig riktigt tillfredställs på djupet. På söndagar när muséer, caféer och parker är aktuella tycks Stockholm vara tömt på människor.

Det handlar egentligen om konsumtion, utan snarare vad det är utlopp för. Varför känner vi det oerhörda behovet av att fylla vår själ och våra sinnen med något så tillfälligt ? Varför nöjer vi oss inte ?


Fotnot : Jag menar inte att mode är ytligt eller simpelt, eftersom att det för mig är en reflektion av samhället - precis som konsten. Men precis som med konst [och självklart också litteratur] så är det vad man gör det till. Att ställa krav är livsviktigt.

Kommentarer
Postat av: Sassy

Tja, vi gillar väl helt enkelt att fylla våra behov i nuet, så snabbt som möjligt. Och djupa behov fylls enklast med ytliga ting. Eller nåt sånt.

Postat av: sorbonne

Sassy : Men det är ju inte riktigt så - ett djupt behov fylls inte med ytliga saker, det holkar ur. Man behöver bådeoch.

2007-09-26 @ 20:23:57
URL: http://sorbonne.blogg.se
Postat av: benedictus

Håller med dig till hundra procent- och som samhället ser ut idag (i alla fall med en borgerlig regering), så är det eviga köpandet nödvändigt för att hålla maskineriet igång. Synd, anser jag. Tvångsmässig konsumtion är lika med tomhet, precis som du skriver. Man måste fylla sitt liv med andra saker- umgänge, litteratur, motion, diskussioner, vetenskap... jag blir till exempel så otroligt frustrerad över att det är (har varit? Är osäker) tal om att avskaffa bibliotekslagen, dvs avgiftsbelägga biblioteken. Jag tycker det är så underbart att kunna låna böcker, läsa dem, insupa dem, utan att behöva fylla sitt hem med ännu en pryl. Ren och skär soulfood- inget slit-och-släng.

2007-09-26 @ 20:35:57
URL: http://benedictus.webblogg.se
Postat av: sorbonne

Benedictus : Jag tror faktiskt inte att det beror på regeringen - utan snarare samhället i sig; hur människor genom grupptryck, påverkan och andra faktorer ser på sig själv.

2007-09-27 @ 09:48:19
URL: http://sorbonne.blogg.se
Postat av: Amanda

Spännande att fundera på sånt där, känns som konsumtionen bara ökar bland alla. Och det ska vara nytt och nytt hela tiden.

2007-09-27 @ 10:00:13
URL: http://shoppingbloggen.com
Postat av: Anonym

cool bild!

2007-09-27 @ 10:39:53
URL: http://metrobloggen.se/linder
Postat av: sorbonne

Amanda : Det är faktiskt riktigt intressant att tänka på sånt :)
- : :)

2007-09-27 @ 12:02:33
URL: http://sorbonne.blogg.se
Postat av: Olivia

åh, vad jag älskade det här inläggt. Jag tycker det var en mycket intelligent fråga som är ställd på ett bra sätt. Men det är ju också fråga om prioritering, caféer och museum verkar ju inte stimulera människor eftersom det innebär mer från ens intellekt än att söka efter meningslösa plagg (då syftar jag på ett vitt linne för 49,50 som EGENTLIGEN inte har något med mode att göra) som blir som en slags terapi, we've all felt it, man glömmer det som oroar en för stunden, även fast jag själv känner mig som ensamast när jag shoppar, ensam som med sällskap.
Den här frågan är svår att besvara, vilket gör den ännu intressantare!
Kram!

2007-09-27 @ 18:00:21
URL: http://pluie.blogg.se
Postat av: sorbonne

Olivia : Tack - jag blir verkligen glad för dina vänliga ord :) De du skriver passar in otroligt bra tycker jag ! Kram !

2007-09-27 @ 19:14:59
URL: http://sorbonne.blogg.se
Postat av: cicci

Äntligen någon som vågar ta upp detta viktiga ämne!! Jag tror att shoppinghysterin är vår tida stora olycka. Folk tar dyra lån, barn tvingas spendera sina lediga helger i trånga shoppingcenter eller på Mc´Donalds, unga tjejer hetsar varandra till nya köp. Allt handlar bara om yta och yta. Själv är jag heller inte opåverkad. Jag blir också lockad av alla snygga kläder som finns. Jag kan förstå att man kan bli beroende av att shoppa. Det gäller att värja sig hela tiden och hitta annan näring till sin själ. Det äringen myt att konsumtion är vår tids religion/ Det gör mig glad att du tycker som du gör. Tack. :)

2007-09-27 @ 21:49:22
Postat av: sorbonne

cicci : Att du uppskattar det jag skriver gör mig precis lika glad som vanligt - tack för det !

2007-09-28 @ 13:16:07
URL: http://sorbonne.bloggse
Postat av: Renetina

I would suggest using shades of blue. Much more relaxing to look at.

2009-08-27 @ 13:42:40
URL: http://renetina.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback