You'll let go, and I'll let go too.

image933

Det här är mitt sista inlägg. Efter sjutton månader av inlägg tycker jag det är dags att gå vidare. Om några timmar är det nytt år, och en nya början. Mode är fortfarande en intressant del av mitt liv, men jag känner inte för det på samma sätt som jag gjorde för ett år sedan. Trots det har jag så mycket mer att säga, men orden vill inte riktigt ta plats. Den tid - året som har varit - har varit riktigt bra. Alla kommentar. Så mycket beröm och så många ord som fått mig att känna mig riktigt bra. Tack.

/ Hedda [eller som ni känner mig - Sorbonne]


Vill ni säga eller fråga någonting kan ni fortfarande maila sorbonne.blogg@hotmail.com

Årets.

image937

Klädesplagg : Klänningar och cigarettbyxor.
Accessoar : Armband. Många, nätt och i olika material.
Skor : LeCoqSportifs och espadrillos hela våren och sommaren, och under hösten skinnstövlar.
Köp : Min stil blev mer balanserad och jag lärde mig veta vad jag ville ha. Av många bra köp måste jag säga att en sidenklänning från Uraban Outfitters nästan var bäst. Okaraktäristisk och alldeles fantastisk. På en av årets sista dagar, julafton, fick jag en otrolig väska som skulle toppa listan om det inte var en present.
Bok : Jag läste många riktigt bra.
Inspiration : Paris, Harpers, Nylon och konst var årets bästa.
Bloggar :
Conspiceres Sofia Dahlén var i en klass för sig, Lolita var riktigt bra i år, The Sartorialist för style.com var riktigt inspirerande och många mindre bloggar med lite råare framtoning var riktigt bra.
Låt : "I'll melt with you" av Nouvelle Vague, "Samson" + "On the radio" av Regina Spektor, "Pop the glock" av Uffie och "Drop it like it's hot" av Snoop Dogg - samt oändligt många fler.
Resa : Under året reste jag fem gånger till Frankrike och alla resorna var riktigt bra. Av de fyra till Paris var sommarresan bäst. Sensommar i Paris är grymt.
Magasin : Stora delar av året var Harpers Bazaar och Vouge det enda tänkbara men på slutet kom Nylon som en oväntad favorit. Nästa år kommer Pop, som visade sig riktigt bra, läsas.


Hur har ert år sett ut - självklart vill jag se era listor.

Reklam.

image936

Hos
Sofia läste jag om Alberta Ferrettis senaste reklam. Den senaste året har många reklambilder varit ganska avskalade, och ibland på gränsen till fotokonst. Marc Jacobs amatörfoton, som påminner mycket om Nylons sätt att ta bilder och Chloé, som hållt på så några år. Jag tror det handlar mycket om den enorma konkurrensen inom mode, att behålla en kundkrets samt locka nya köpare är svårt. Att gå tillbaka till utgångspunkten är ett bra sätt. Det avskalade blir nästan lite mystiskt - och lockar alltså fler.

Päls.

image934

image935

Det finns några ämnen som alltid diskuteras inom mode. Ett av dessa är päls. Grundfrågan är givetvis om man tycker att päls är acceptabelt eller inte. Personligen tycker jag att det är en svår fråga. Pälsindustrin är riktigt hemsk, och djur behandlas som produkter. Men om man väljer att inte bära päls, kommer frågan om skinn och kött upp. Är det okej att ha på sig ett par mockaskor och äta kött till lunch? Kanske bryr man sig lite och tycker att det finns större problem - i så fall vad? Dagens fråga är alltså :

Vad tycker du om att bära päls?
Fördelar eller nackdelar? Modeaspekten?

Tillslut.

image929

Jag vet inte om den senaste tidens oförmåga att skriva något beror på ren inspirationsångest eller likgiltighet gentemot att uttrycka sig. Eller så är det kanske för att jag mår riktigt bra på många andra sätt. Jag vet inte. Däremot är det andra, betydligt säkrare saker, som jag vet.

- För det första har jag köpt en otroligt basic, men fortfarande fantastisk julklänning. Den kommer från Acne och är mörkgrå [charcoal] i tunnstickad ull. Den är som en stor tröja och slutar en bit ovanför knät. Väldigt bra kombinations möjligheter. Till långa halsband, flera armband och mörkbruna stövlar känner man sig mer som en nedklädd, modern, Audrey Hepburn och till råare material är grunge en närmare klädstil.

- Inspiration är fantastiskt, det finns få känslor med samma effekt. För att återfå den har jag börjat läsa andra tidningar än Harpers och Vouge. Omväxling fungerar. Januarinumret av Pop, Bon och Vanity Fair ligger på mitt skrivbord. Imorgon tänkte jag börja julafton med att inspireras lite.

Hur ser era julklänningar, eller inspirationsnivåer ut?

Missoni.

image930

När jag ser Missonis pre-fallkollektion återfår jag tron på mode. Blir återmedveten av det sätt när mode uttrycker så enormt mycket, att plagg slutar vara plagg och blir berättelser. Det är känslan av att jag sett det förut som lugnar mig. Det välbekanta, men samtidigt geniala. Style.coms review var däremot förödande. Några få rader om blockklänningar och a-linjer som setts alldeles för många gånger. Det har setts för många gånger, men ibland måste man återvända tillbaka till den punkt där man började.

Missoni pre-fall.

Lördag.

image923
Till den här bilden skulle jag vilja skriva ett riktigt bra och inspirerande inlägg. Händerna kan dock inte få ned ord som betyder något, så det är bättre att jag lämnar det ämnet åt sidan. Däremot sammanfattade style.com Karl Lagerfeld och den resterande delen av Chanelmedarbetarnas ankomst till London, för pre-fall kollektionen, perfekt :

"Possibly the most glamorous tourists ever to hit London"

Beckmans julmarknad.

image924

Konstfacks julmarknad var riktigt rolig att gå på, tyvärr förstördes den lite av att  samt att det regnade jättemycket. En del saker riktigt inspirerande, andra ganska intetsägande. Även Beckmans har julmarknad - och för en modeintresserad är det ju perfekt. Jag tror det kommer bli riktigt intressant. Beckmans själva kallar den traditionsenlig men otraditionell. Det bästa av två världar så att säga.


15
& 16 december klockan 11.00 - 18.00
Beckmans Designhögskola, Nybrogatan 8.
.

Ses vi där?

Måndag.

image928

Bilden på Kirsten Dunst är perfekt. Ljuset, håret och uttrycket känns bara perfekt för att beskriva en måndag i december. Förutom att jag, som bekant, tycker väldigt mycket om hennes smokingjacka så tycker jag att hennes halsband är totalt underbart. Jag vill dra på mig ett par svarta stuprör, en enorm kofta och ett vitt baslinne samt låta halsbandet ligga knögligt nedanför mitt nyckelben. Det ska kännas Marie Antoinette med stora stenar av olika färg, men samtidigt ha en råhet i metallen.

Jag önskar mig smycken i julklapp, vad önskar ni er?

Hur är du för miljön?

image924

De senaste två åren tycks bara ha handlat om en egentlig fråga, från fjolårets "An Inconvenient Truth" till Anya Hinmarchs "I am not a plastic bag". Miljö - ett ämne som ofta försummats under det förra seklet, men nu värderas annorlunda. Miljö har som begrepp blivit betraktat varumärke med potential. Därför är dagens fråga :

H u r   ä r   d u   f ö r   m i l j ö n ?

Består din garderob av vintage, eller bryr du dig på andra sätt? Eller kanske inte alls?

Acne Hug Lost.

image923

Eftersom jag börjat använda byxor igen och jag verkligen tycker om dem, cigarettbyxorna alltså, så tänkte jag gå vidare till jeans. En av de saker jag tycker löjligt mycket om är svarta stuprörsjeans. Det är få saker som mäter sig med ett par som hasar sig perfekt vid fotknölarna. Det är lite som ett par riktigt snygga högklackade skor - man känner sig bättre direkt när man tar på sig dem. Underbart!

Jeans är jeans, och man bör faktiskt ha ett par i vanlig denim, någonting min garderob totalt saknar. Basic och enkelt men är något helt annat än ett par diskreta svarta stuprör. Ett par svarta stuprör är inte speciellt svårt att hitta, men perfekt denim är det. Jag tror jag har hittat ett par i Acnes Hug Lost. Bra färg, passform och relativt lite slitningar. När jag blir frisk ska jag besöka affären på Norrmalmstorg och se hur de sitter.


Hur är ni med jeans?

Lista.

image923


Din stil - sammanfattad i några få ord
Preppy, motsägelsefull, constantly evolving.
Inspiration?
Jag brukade tycka att Harpers var det enda som verkligen inspirerande, men eftersom jag i höst varit väldigt trött och glidit lite ifrån mitt modeintresse, stundtals, så har den hamnat lite i andra hand. Däremot har jag börjat se konsten att sound-tracka som ett helt nytt sätt att inspireras. Musik och att klä sig är lite lika - båda formerna uttrycker en känsla.
Basplagg?
Koftor. Det finns ingenting så får mig att känna mig mer avslappnad, men samtidigt uppklädd. Enorma sjalar är också riktigt bra för att dölja, framhäva eller bara utmärka en outfit.
Senaste köp?
En underbar sidenklänning från Urban Outfitters. Den är paisleymönstrad i turkosa toner med tre-kvartsärmar och är aningen v-ringad ringning. Ganska kort och svårmatchad men otroligt söt. Siden är förövrigt förvånandsvärt varmt på vintern. Väldigt trevligt.
Smink ?
Puder, mascara och carmex. Och massor med produkter som håller min hy så bra som möjligt. Ibland lite sotat runt underfransarna, ibland bleka läppar. Hellre hårgrejer måste jag säga.
Bästa köpet någonsin?
Min Manhattanväska och de tvåfärgade skinnstövlarna. Tveklöst.
Fyra saker på önskelistan inför jul?
En fuschia färgad t-shirt från American Apparel, Acne Hug Lost, en sadelväska och Kiehls grejer.


Får jag se era listor?


Vår. Vinter. Vår.

image921

Det känns som om det inte blir någon vinter i år. Det är sjätte december och det finns fortfarande ingen snö. Allt regn gör att det snarare går åt andra hållet - gräsmattor blir grönare och träden ser lite 'bättre' ut. Väldigt underligt. Trots att jag längtar till jul, snö och mörka natter känns våren väldigt nära. Halvslappa, semi-ljusa, jeans till baseballtröjor med mörkblå ärmar och ett par mjuka skor i canvas. Samtidigt känns ridstövlar och stora koftor precis lika bra. Med pre-fall kollektionerna som ny inspiration känns det t lite lättare att leva i säsongsmässig-limbo. Vårkollektionerna balanseras upp.

Dagen i korthet :
Bästa : Att sova ut. Det finns ingenting bättre efter tre dagar med feber.
Mest inspirerande : Oscar de la Rentas pre-fall. En otrolig blandning av strikt och raka motsatsen.
Craving : En baseballtröja eller en t-shirt i fuschia till ljusa jeans. När jag blir frisk är det precis vad jag vill ha på mig. Avslappnat på ett genialt sätt.

Vilken är din bästa klädsel?

image919

Eftersom
förra frågan var relativt seriös blir den här mer ytlig. För att balansera det.  Dessutom måste tillägga att jag blev väldigt överraskad över att det var så många som tog sig tid att skriva - otroligt intressanta svar blev resultatet. Dagens fråga är som sagt lite mer ytlig. Man fokuserar ofta på misstagen inom mode - nittiotalets sneakersplatåer eller axelvaddar som var alldeles för stora. Jag tycker den spänningen är överskattat - det jag vill veta är vad ni har trivts i och känt er bäst i. Alltså är dagens fråga :

V i l k e n  ä r  d i n  b ä s t a  k l ä d s e l ?

Enskilda plagg, hela klädslar eller favorit accessoarer.

Hoodie.

image918


Att kombinera en hoodie på ett oväntat sätt tycker jag mycket om. En hoodie kan vara den perfekta kontrasten till chunks och jeans. För att få 'det' att vara mer avslappnat, men samtidigt bibehålla det uppklädda. I dessa fall bör hoodien helst vara tunnstickad och kombinerad med en kavaj som på Ashley, annars blir det mest absurt. En vanlig hoodie kombinerar jag,personligen, helst med stupisar [som förövrigt har det grymmaste namnet på engelska - drainpipes!] och skinnstövlar. Till det en stor sjal eller massa armband. American Apparel har en kort klänning som är formad som en lång variant av hoodien. En mörkröd skulle vara perfekt tillsammans med stickade strumpbyxor i grått på tidig vår och som längre hoodie till byxor i vinter.

Är ni redo för nya förhållningsätt till stil eller föredrar ni det klassiska? Förenklat; hoodie eller inte?

Önskelista. [del 1]


image914 
 • En sadelväska. I ljus mocka eller i mörkbrunt skinn.
 • Ljus från Diptyque. Printemps i Paris har den bästa avdelningen, men dofterna är underbara i sig.
 • En t-shirt i fuchisa från American Apparel. Oväntat? Möjligen.
 • En mörkgrå tröja i merinoull från Hms Herravdelning. Ytterligare en.
 • Böcker från Hedengrens. Den bästa bokhandeln i hela Stockholm har det mest inspirerande utbudet.
 • Armband. Med berlocker, stela emaljerade eller kedjeaktiga.
 • Produkter från Kiehls. Creme de corps, handcreme och läppglans i en ljus nyans.
 • Tunnstickad tröja med v-ringning och längre modell att ha som klänning. I mörkblått, svart eller mörkrött - jag skulle rentav kunna tänka mig fuchisa också.
 • Jeans. Mörkblå eller svarta.
 • En smokingjacka.
 • American Apparels hoodie eller hoodieklänning  i mörkblått eller cranberry.

Har ni något gemensamt med min lista eller ser er helt annourlunda ut?


Vad läser ni?

image912

Litteratur fachinerar mig. Inte bara när jag själv läser, utan även vad andra läser. Kanske handlar det lite om hur jag tycker att stil är helhet och konst [samt litteratur] tillhör det. Hela mitt modeintresse grundas på att jag tycker om att iaktta, och det är ju till stor del vad historier går ut på. Dagens fråga är därför :

V a d  l ä s e r  n i ?

Böcker, tidningar, websidor etc etc. I want to know.

2 december.

image916

Igår var jag tillsammans med en kompis på Konstfacks julmarknad. Verkligen härlig stämmning, många välklädda och en massa inspirerande saker. Smycken framförallt. En av de saker jag verkligen, verkligen tycker om är smycken. Armband och halsband är så oerhört laddade med minnen och säger så mycket om människorna som bär dem. Många av konstfacks smyckesproducenter var otroligt begåvade, men tyvärr hittade jag inget som var exakt jag. Däremot fick jag en del idéer till halsband, vilket gör att Pärlshopen kommer besökas inom kort. Do it yourself har aldrig varit min grej, men det fascinerar mig ändå.

Förövrigt : Min hals bultar och vill slita sig loss från resten av min kropp. Jag gick genom regnet igår. Länge. Men det gör faktiskt ingenting. Det är december och snart jul. Det är dags att lyssna sönder julmusik och skriva oändliga önskelistor, fast man egentligen inte vill ha något.
Soundtrack : Amy Winehouse är inte min stilmässiga favorit men hon är grym ändå.
Tears dry on their own.