Spets.


Enda anledningen till att jag överhuvudtaget överväger att bli sedd i spets är Miuccia Pradas underbara citat till Harpers
augustinummer :

"I have never really liked lace, but this fabric follows women through their lives. I wanted to see if iI could make it modern"Man måste älska trender som kan motiveras.

SpottedAv någon underlig anledning känner jag vansinnigt för något leopardmönstrat just nu. Möjligen ett par mockaballerinor men allra helst en regnjacka i genomskinlig plast. Jag föreställer mig en knälång modell - ungefär fyra centimeter över knäet, i matt plast och med en ganska stor hood. Fantastiskt att kombinera med silkesklänningar, långa koftor och höga ridstövlar innan det blir riktigt kallt i höst. Och till nätta Converse när det bara duggar. Ett tag under dagen övervägde jag till och med leopardmönstrade strumpbyxor men rationaliserade bort det med anledning av att inga av mina väskor matchar. Leopard och Manhattanmönstrat fungerar inte riktigt.

På tal om kläder så såg jag Marc Jacobs-dokumentären igår. Jag tycker den var väldigt underhållande. Det låter infantilt att säga men att se en dokumentär om en människa som man fashion-dyrkat sen man knappt visste att taxklack inte fungerade blir liksom inte så mycket mer. Han är inget modegeni, inte som Yves Saint Laurent eller Coco Chanel, och därför inte speciellt nyskapande. Han är bra på att göra mode och kläder som är säljbara och pr-mässigt är han fantastisk. Men det vet man redan. 
Agnes B sammanfattar hela dokumentären på ett sätt som gör att man nästan inte behöver se den.

Friday.


Idag hade jag planer på att gå ut i annat än velour och abercrombie. Men, nu är klockan nästan tolv och jag har precis ätit en hallonsmoothie med perfekt ljusrosa färg och jag tog därför inte bussen jag skulle tagit imorse. Det blir Vouge och franska några timmar framöver istället tror jag. Imorse, efter att jag vaknat till första gången, hade jag en väldigt avslappnande dröm. Jag var i en butik och hittade en perfekt frackjacka. Den hade rätt snitt, var i rätt material och i tillräckligt djup svart färg. Annars känner jag mig väldigt fäst med ljust mullvadsfärgat just nu. Det blir så väldigt bra när man kombinerar det med strarka färger och mönster. Jag tycker om färger, och material, som domnar en outfit lite. Det blir så intressanta kontraster när sånt involveras.

Vad gör ni idag?

Life's too short.


Idag mår jag avsevärt mindre crappy förutom att mitt nymålade nagellack är en fullkomlig katastrof. Dessutom har jag beslutat mig att bortse från att det snart är höst. Det är inte ens september, let alone strumpbyxläge. Jag är oftast oerhört för strumbyxor [ett uttalande som kanske framstår udda] men sommarens kombination av vita ben och Converse i olika färger vill jag inte riktigt släppa taget om. Även då jag föredrar höst från sommar och vinter så känns det inte riktigt som jag är riktigt där ännu. CNN säger att det kommer vara sexton grader i Stockholm imorgon vilket är typiskt för tidig höst. Men det är tre dagar kvar på augusti. Inget svart kommer att befinna sig på min kropp. Inte än. Men somsagt, come september.

Sunday.


Idag mår jag riktigt crappy. Jag har blivit överdrivet förkyld. Än så länge befinner jag mig inte i en febrig haze, vilket på ett sätt stör mig eftersom jag inte bara kan sova igenom förkylningen som den är just nu. Det blir nog ingen skola för mig den här veckan. Istället kommer jag se hela Veronica Mars säsong ett, läsa de magasin jag ännu inte läst och lyssna på gamla hiphopklipp på youtube. Hade alltså varit ganska slappt om det inte vore så att mina öron känns igenstoppade av bomull, min panna är obehagligt varm och det känns som om jag svalt tvålull. Nasty.

Igår var jag på kräftskiva och det var riktigt bra. På dagen hängde jag en stund på American Apparel och köpte ett par t-shirts. Något jag saknade var basebolltröjor. De med grå bas verkar inte finnas i Stockholm. Det här med vit, eller snarare genomskinligt, är så väldigt svårt. Speciellt på hösten.

Förövrigt - jag tycker om de ämnen ni ger mig.

Lista. [alt. Ämne två]Din stil i en mening?
Constantly evolving.
Stilförebild?
Tanken av Diana Vreeland. Kanske inte så mycket plagg eller stilar som känslan. Excentriskt, personligt och alltid matchat med en perfekt frisyr. Smakfullt oavsett. Trots att de bilder jag sett på henne är bara när hon är äldre så är hennes utstålning så genomträngade och tidlös att det är oerhört inspirerande. Taschen borde ge ut en fotobok med bilder.
Vilka är dina favoritdesigners och modehus?
Jag beundrar Marc Jacobs på helt andra grunder än hans kreativa sida. Det sätt som han, under den här högkonjunkturen, har lyckats sälja sitt namn med sån medveten ironi mot kopiemarknaden är fascinerande. Men rent konstnärligt har jag helt andra favoriter. Nicolas Ghesquière är otrolig hos Balenciaga. Miuccia Prada är grym på grund av sitt enorma fashion-sense och sin förmåga att influera rådande mode.
Hur spenderar du helst en söndag?
I min säng med brittiska Vouge hela morgonen och eftermiddagen i ett dött Stockholm.
Vad inspireras du av?
Främst litteratur. Läser jag inte blir min stil stillastående. Det utvecklas inte. Nya perspektiv behövs för min del. Jag har svårt att beskriva vad som inspirerar min personliga stil. Det är så många detaljer som förändrar så mycket för mig. Armbandi kombinationer som förändrar en klännings uttryck. Hiphoplåtar som ger mig chills och tillåter mig att kombinera fritt. Det är svårt det där. Inspiration alltså.
Det ultimata plagget?
Det finns ingenting att prata om här. Klänningar är det givna valet. Jag är väldigt lite för kläder som kombinerar med andra fint. Jag tycker plagg ska vara dramatiska och alldeles för mycket. De ska vara motsatsen till neutrala. Fantastiska klänningar som är svåra att kombinera är ultimat.
Färger just nu?
Underligt nog spelar inte färger någon roll för mig just nu. Jag bryr mig bara om material. Silke är det enda som jag vill bära. Det som spelar roll är mönster. Hela artsygrejen känns fantastisk. Canvas och mocka tycker jag dessutom alltid om - och dessa gör sig bäst i offwhite respektive mörkt bruna nyanser.
Ditt senaste köp?
En enorm sjal i orange.
Tre saker på höstens önskelista?
En pälsväst, rundringade kaschmirtröjor i magenta eller charcoal och en frackjacka.Först - fortsätt skriva ämnen.
Läs vad jag skrev för ett år sedan.

Thanks a million bucks.Det är flera av er som inte kommenterar speciellt ofta som har gjort det den här veckan. Jag har verkligen blivit glad varje gång. Jag tycker bloggfenomenet är så faschinerande på det sättet. Människor bryr sig om vad andra har att säga. De reflekterar över det. Alltså. Ni reflekterar över vad jag har att säga. Och så många fina ord jag får höra. Tack. Tack. Tack.

Never change.Om drygt ett månad åker jag till Paris igen. Det fantastiska är att det är modevecka samtidigt. Givetvis kommer jag inte in någonstan men tanken på att stå utanför tälten känns fantastiskt. Tyvärr verkar jag ha tappat bort min favoritguide till Paris bland alla mina andra Moleskins. Den här gången vill jag upptäcka lite mer av Marais, som jag bara har sett på våren. Ett besök på Uniqlo i La Defènse är först på listan. Där ska jag köpa t-shirts, kaschmirtröjor och fantastiska jeans.

Fortfarande - har ni Paristips är det bara att överösa mig.

Päls.


Jag har ingenting speciellt emot päls. Så länge den är vintage. Nyproducerad känns fel. Vintage är liksom redan där. Å andra sidan kommer det som produceras idag vara vintage om tjugo år så kanske jämnar det ut sig på fel sätt. Jag vet inte. Hursomhelst är jag inte riktigt PETAs bästa vän. Även fast jag tycker att fake är helt okej det med. Men appropå päls måste franska Vogues editorial nämnas. Fylld av pälsplagg, röd färg och demostranter. Totalt smaklös. Illa fotad, dålig styling och plastig miljö samt ett en ouppskattad falskhet i budskapet. En otrolig brist på kreativitet som slutade i ett resultat som inte borde publicerats, speciellt inte i ett av Conde Nasts magasin.

Men åter till mig och päls. I höst vill jag ha en mellanlång pälsjacka utan ärmar. Man kanske kan kalla det väst snarare. Under den vill jag ha American Apparels basebolltröjor i olika färger. En grå med plommonlila ärmar, den vita med charcoalfärgade ärmar som jag redan har och möjligen en med mörkblå ärmar.

Come september.Den bästa sortens samhällsgranskande ironi är den på t-shirts. Sönderkommersialiseringen av mode blir enormt tydlig när Coco Chanels namn, det moderna modets urmoder, är skrivet med Coca-Cola Companys klassiska typsitt. Det blir inte mindre orginellt än så. Det är liksom som en ensekunds-sitcoms. En dräpande kommentar, ett scenario, som beskriver en hel situation och totalt förlöjligar eller sätter den i sammanhang.


Hur är ni med t-shirts?

Ideal. No regrets. [alt. Ämne ett - man växer upp]Ideal handlar om outtalande regler. Hur man ska se ut, vad man ska ha på sig och hur man ska uttrycka sin personlighet. Det handlar om att veta sin plats, och stanna där. Man vet sina fördelar och man vet vad som begränsar en. Det har ni ganska klart för er. Det skrämmande med ideal är att man tror att de är orubbliga. Grejen är att de gör att man inte tror på andra chanser. Detta medför givetvis stora risker. Man har bara ett liv [och ett efterliv om man är lagd åt det hållet] och för att klara idealen måste man fylla det [första] med rädsla. Om man följer de regler någon annan, eller den stora massan, bestämt lever man inte på sina egna villkor. Rädsla äter upp människor inifrån.

Men vet ni vad. Ideal är bullshit. De spelar ingen somhelst roll. Vare sig det handlar om att hela tiden prestera och vad grym på allt man gör eller om vad man har på sig. Ingen stor konst kan skapas om man lever i skräcken av att passa in. Ingen stor kreativitet kan släppas fram. Inga fantastiska kreationer skapas när man hela tiden måste hålla med någon annan. Ingen älskas mer för att de är som alla andra.

En del av mig önskar att jag kunde säga något om att jag hade velat läsa dessa stycken när jag var fjorton och osäker. [Amerikanska filmer har alltså skadat mig grovt]. Men jag kan inte säga det. När jag var fjorton hade jag precis kastat bort kajalpennan jag använde till ögonen, de färggranna kläderna och den punkiga framtoningen. Jag hade stängt av  smithsskivan och borstat ut tuperingen. Vem jag är idag är raka motsatsen, om inte längre än så, mot var jag var då - ett år innan jag började sjuan - och de som såg mig har redan glömt. Jag har glömt.

Det går tid. Vi förändras. Man ges nya chanser. De gamla, som man avverkat, glöms bort. Det enda man någonsin behöver tänka på är karma. Och din karma förändras inte av att du kastar bort dina slitna jeansshorts, svarta t-shirts och avsiktligt trasiga strumpbyxor. Eller att du tar på dig det du verkligen vill bära. Det spelar ingen somhelst roll.


Kortfattat : Ideal får dig inte att vakna upp mitt i natten och skriva tre papper om en detalj. Ideal får dig inte att vilja någonting. De kräver men du får ingenting i återgäld. De är som en dålig relation.

Last day of summer.


Säg mig - vad ska jag skriva om ?

Så fort jag fått första ämnet börjar jag.


Vogue.


Jag har precis ätit lite kräftor. Ikväll ska jag hänga med en massa tidningar. Augustinumren av Harpers och brittiska Vogue. Septembernumren av svenska Elle och brittiska Vogue. Möjligen dricka lite verbenate och äta mörk choklad. Det känns bra, men farligt nära cookie dough och brat-pack filmer från åttiotalet. Men det spelar ingen roll för dagen har inte varit speciellt bra. Jag klarar inte såhär dåligt väder. Gråheten gör mig fullständigt ledlös. Imorgon tänker jag platta håret, ta på mig mina mjukaste men stilmässigt uppiggande kläder och åka till Söder för lunch.


Forever young är fantastiskt sorglig men omöjlig att inte tycka om. Klicka på Vogueomslaget och lyssna.


Dofter.


För mig är personlig stil helhet. Det handlar ganska lite om vilka plagg som bärs - personlighet och utstrålning har störst roll. Det ämnet har jag pratat om många gånger tidigare. Något jag lämnat utanför är en persons doft. För mig är det en osagd kvalité, om det ens kan kallas så, som kan omdefiniera eller bygga på en stil. Doften avslöjar dolda karaktärsdragmen kan manipuleras till något helt annat. Den blir falsk, och är därför så väldigt intressant. Man väljer inte sin grunddoft, men man bygger på den kring ett falskt skal. När skalet sluts avslöjar det så mycket. Osäkerhet i form av överdrivna parfymchockar. Den falska nonchalansen jag
talat om. Säkerheten i att dofta som alla andra. Doft blir särskilt intressant för att det inte synns och inte känns på bäraren utan väljs ut för att fylla omgivningens lungor.
Om ni undrar, så använder jag Burberry the Beat. Det bästa ögonblicket på morgonen är när jag spayar mina nyckelben med det. För då är det ju för mig. Och vad doftar ni?

Something pretty.
Efter de senaste dagarnas regn har jag känt en obehaglig känsla kommma. Jag syftar givetvis på känslan om höst. Det är mörk känsla men så otroligt romantiserad. Jag är likadan varje höst. Förälskar mig i kabelstickade plagg, längtar efter senhöst med knähöga ridstövlar och slappa jodpuhrs och hänger mockaväskor över axeln. Tyvärr har jag överanvänt sagda saker och känner inte riktigt samma fascination som jag tidigare gjorde. För ett par somrar sedan, när jag precis upptäckt mode ordentligt - jag var just femton, hängde jag halva dagarna på style.com. Det var läskigt varmt ett tag i juli men det som intresserade mig mest var dramatiska ullplagg. Såhär två år senare känns det trött och ointressant att leva så långt fram i tiden. Inte så mycket av 'carpe diem'-skäl som av att den otroliga informationsström som möter mig varje dag gör det irrelevant. På något sätt känns reklambilder så mycket mer intressantare än hela kollektioner. Det är föreberedda och extremt välplanerade ögonblicksbilder - intressant.


På tal om reklam - det är helt otroligt att Adrian Grenier gör reklam för den klädkedja som jag som uttråkad nioåring köpte mina kläder på. De måste ha de bästa PR-konsulterna ever.

Topp 7.Det bästa jag vet just nu.

Verbenate. Eller Verveine infusion som det står på den franska förpackningen. Fantastiskt te.
Carmex. Första gången jag köpte Carmex var på c/o Stockholm för ett par år sedan. Nu går inte en dag som det inte täcker mina läppar. Mintsmak på stick är dessutom förvånadsvärt bra.
En obruten "American Psycho" av Bret Easton Ellis. Olästa böcker är fascinerande eftersom man inte vet vad som väntar. 
-  Smycken. Efter två veckor i Frankrike utan någonting på mig känns metaller fantastiskt mot huden.
Never Change. Jay Z var helt okej för några år sedan.
Att mixa. Självklart på alla plan. Stilar, men i mitt fall helst till smoothies.
TeenVogue. På Charles de Gaulle i Paris är byggnaden för utrikesflyg fantastisk, för att vara på en flygplats. Taket är högt och i glas. Medan man väntar på sin flight kan man gå till ett av Relayaffärerna och köpa TeenVouge, och den finns alltid. Senast satte jag mig vid Brysselgaten, det var den enda som var tom, och läste. Ibland önskar jag att jag var uppvuxen i en amerikansk småstad och aldrig hade på mig något annat än Paul & Joe.

Loose yourself.


Häromdagen såg jag Hoffmaestro och Petter på Mosebacke. Det var fantastiskt varmt, bra atmosfär och bra konserter. Trots att det är en sommarklichée så är det få saker som slår en alldeles för varm eftermiddag och tidig kväll halvdansandes i ett hav av människor. Det blir något annat när det är ute och skymmningen sakta infinner sig. Något som ni, mina modetänkande läsare, kanske finner oväntat är att jag verkligen tycker om hiphop. Jag tror det är lite på grund av att det har en slags musikalisk trashstämpel på grund av att det bara är en rytm. Samtidigt är det lite som mode - otroligt kommersialistiskt när det blir stort och bullrigt, men på en liten eller relativt intim nivå är det så otroligt avslöjande var det gäller mänsklig karaktär och tänkande. Personligen är jag dock mest för de amerikanska old school-rapparna eftersom att det falska i allt våld och de hårda ord som förekommer blir en sådan enorm kontrast till det jag älskar i klädväg. Jag kan inte låta bli att fascineras av det.


Förövrigt : Svensk hiphop befinner sig normalt inte på min spellista.
Men live - så enormt mycket mer än tomma texter och mixad musik.