Varför jag älskar Nicolas Ghesquières Balenciaga.

image565Jag har alltid tyckt om förändring. Att ryckas ut ur en sammanhang och kastas in i ett helt nytt. Det är också det som gör mig så intresserad av mode. Besatt, skulle de flesta säga. Och för mig handlar det inte bara om plagg och accessoarer. Kreativiteten som lever i modevärlden är enorm och har många nivåer. Mode är växlande och påverkas hela tiden av tryck från om världen, den verkliga världen. Modet tyder förändringarna i hela västvärldens sätt att leva. Om vi nu pratar om couture från Paris, Milano och New York. Vilket vi gör.

Åter till förändringarna. Förra säsongen var Balenciaga futuristiskt, på väg mot något nytt. Den här säsongen är det en världslig preppy som genomsyrat kollektionen. Kläderna utgår från Englands inbitna preppy, som alltid influerat västvärlden, men har lager av folkloresquea sjalar och tyg. Fötterna pryds av de fortfarande plastiga, men nu mer sci-fi-esquea, skorna. Modellernas smink påminner om nedtonade krigsmålningar.

I kläderna finns västeuropeiskt folklore, tyger från hela Asien och afrikanska detaljer som delar. Kollektionen är för mig en liknelse vid dagens nationer.  Världen är inte längre stängd och folk bosätter sig i alla världens länder. Det finns inte längre bara ett "sätt" utan varje nation är lika mångkulturell som sina grannar. Därför är Nicolas Ghesquiéres Balenciaga så före och så enormt rätt ute. Det handlar inte bara om att se allt på ett sätt, utan berikas av skillnader och väva in dem i vårt sätt att se på saker.

Nicolas Ghesquiére visar hur världens befolkningar är sammanbundna av annat än bara kontineternas mark och havens tillströmmningar när han slänger ihop tyger från Indien med brittiska blazrar och västamerikanska skjortor med pälsboor från Ryssland.

Kommentarer
Postat av: Olivia

Alltså, jag måste bara säga,
Du har det verkligen. Du är inte någon fjortis som på måfå lägger in smaklösa bilder och säger att det är "hett" bara för att en känd designer gjort dem.
Utan du har verkligen ett konstnärsöga, kanske man kan kalla det. Som fotografer, och konstnärer alltid försöker se vackra saker tycker jag du gör det, men uttrycker dig i mode. Man ser det på bilderna du lägger ut, inte bara nu utan månader av dagens outfit och ja, allt. Jag tycker i alla fall att skulle kunna nå väldigt långt med din stilsäkerhet!

Postat av: sorbonne

Olivia : När någon skriver något så otroligt värmande och berörande som du just skrivit är det svårt att uttrycka vad det det betyder för mig. Att du nämner saker som konstnärsöga och stilsäkerhet betyder otroligt mycket. Tack är det enda jag kan säga.

2007-05-21 @ 21:28:48
URL: http://sorbonne.blogg.se
Postat av: Maxine

Först blev jag avundsjuk på dig, som lyckades höja kollektionen till höjderna och hitta detaljer. Sedan blev jag ännu mera avis på Olivia, som gav en sån fin komplimang... Nu är jag avis på dig igen, för att jag har kommit ihåg själva artikeln. Stående ovationer!

2007-05-21 @ 22:32:11
URL: http://suedoise.blogg.se
Postat av: Alexandra

Det är inte alls konstigt för kläderna är underbara! Man vill ha en hel del där.

2007-05-22 @ 10:22:20
URL: http://alexandrasfavoriter.webblogg.se
Postat av: MakeUpYourMind

Jag blev inte så förtjust i kläderna. Att de är något konstnärligt och genomtänkt kan jag hålla med om, men det är inget jag skulle kunna bära. Mycket välskrivet av dig.

2007-05-22 @ 11:36:00
URL: http://makeupyourmind.webblogg.se/
Postat av: Emelie

jättefina kläder, du skriver riktigt bra och övertygande!

2007-05-22 @ 15:35:13
URL: http://emelieg.blogg.se
Postat av: une fille de parisienne

I said it before. I love reading your blogg!
Jag gillar att läsa allt du skriver och det är väldigt intressant. Det är en del av min vardag, som vissa läser tidningen varje dag. Keep on going girl! Måste säga att detta inlägget var jätte intressant och väldigt roligt att du just valde Nicolas Ghesquières Balenciaga. :)

2007-05-22 @ 15:38:04
Postat av: sorbonne

Maxine : Jag blir verkligen otroligt glad när jag läser din kommentar - jag är verkligen smickrad över ditt beröm!
Alexandra : Haha, ja!
MUYM : Tack!
Emelie : Återigen - tack!
une fille de parisienne : I'm humbled by your words! Att du läser min blogg är typ den finaste kommentar jag kan få!

2007-05-22 @ 17:46:20
URL: http://sorbonne.blogg.se
Postat av: Ella

Wow! Du skriver ju riktigt bra. Har aldrig tänkt på det förut men det här inlägget var väldigt gripande. Det handlar i stort sett bara om kläder och några tygbitar men med dina ord fångas man direkt. Du är som sagt mer än det vanliga och tråkiga - du är cool.

2007-05-22 @ 19:26:01
URL: http://gylleneskor.blogg.se
Postat av: sorbonne

Ella : Tack, verkligen, I mean it!

2007-05-23 @ 07:52:35
URL: http://sorbonne.blogg.se
Postat av: Amanda

Bra skrivet! Själv gillar jag inte riktigt den där stilen, men det är tur att vi alla är olika! =)

2007-05-23 @ 16:20:50
URL: http://shoppingbloggen.com
Postat av: Elsa

Åh! Jag håller med, vilken modeskildring/hyllning du just skrev!!! :D

2007-05-25 @ 13:02:13
URL: http://www.kamomill.blogg.se
Postat av: amelie

Den andra klänningen var grymt söt!

2007-05-25 @ 15:49:07
URL: http://couleur.blogg.se
Postat av: Alice

du har så rätt i allt :) galet snyggt är det!

2007-05-26 @ 00:33:32
URL: http://aliceg.blogg.se
Postat av: sorbonne

Amanda : Tack!
Elsa : Tack :)
Amelie : Väldigt!
Alice : Skönt att du håller med :)

2007-05-26 @ 19:05:13
URL: http://sorbonne.blogg.se
Postat av: Linnea

Väldigt intressant inlägg. Jag tycker själv att den kollektionen inte är särskilt estetiskt tilltalande, men det är ju inte bara det mode handlar om alla gånger. Sen jag läst det här så har jag sett på kollektionen med nya ögon. Jag tycker fortfarande inte att det är snyggt- men jag beundrar kläderna på ett annat sätt :)

2007-05-27 @ 16:55:24
URL: http://linneasliv.webblogg.se
Postat av: sorbonne

Linnea : Tack - och det känns väldigt bra att jag har fått dig att se på det men "nya" ögon.

2007-05-28 @ 08:51:20
URL: http://sorbonne.blogg.se
Postat av: Odinagnete

This This Guestbook is professional and to the point. Very interesting GuestBook.

2009-02-17 @ 11:11:00
URL: http://odinagnete.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback