Read it.

image584image585

Jag gör en Lolita och listar mina favoritinlägg just nu.

Alexandra skriver om Camille Belle. Som förövrigt har otrolig smak.
Linn har köpt sommarens snyggaste fodralklänning. Som dessutom är ett riktigt kap.
Lolita själv frossar i blåa detaljer i dagens day/night.
Linnea jämför Pringle s/s 07 med modehusets a/w 0708.

Jag själv avgudar Camilles ovanstående outfits. Vem kan motstå krås och höga klackar? Det är ännu svårare att inte älska Oscar de la Rentas turkosa klänning med extremt smickrande form och inbyggda fickor.

Monday.

image576

Eftersom jag fyller år på fredag är det den årliga födelsedagsmidddagen på lördag. För tjejerna det vill säga. Pratade just med en long-lost [stress tear realationships apart] kompis som verkligen lät glad över att den inträffar i år också. Även fast det är fullspäckade dagar fram till lördag är jag ganska lugn, självklart hinner jag planera en bra tjejmiddag tills dess. Klänningen finns ju redan. Det blir en klänning från Spanien som lämpar sig på en promenad längs Paris broar i ett ljummet sommarregn. Den känns väldigt "vår" - och vad passar inte bättre när det kalla regnet och den varma luften möts? Dessutom är det få saker som slår en kombo av krisspig bomull och plisseringar.

Nu : Förberda en presentation på engelska. Mitt ämne är Musée de la Mode i Paris. Ska jag ta med en analys om hur Jean-Jaques Castelbaljac ser på Karl Lagerfeld? Eller varför han har beslöjat Jackie O och Coco Chanels ansikten i deras respektive klänningar?
Senare : Re-runs av OC eller CSI.

Rougenoir.

image578


Svart t-shirt med liten ficka : Bershka, från Spanien.
Sjal : Massimo Dutti.
Kofta : Zara.
Jeans : Hm.
Väska : Bennetton i Nice.
Vita canvasskor : LeCoqSportif.
Armband : Köpenhamn x 2, Paris och Hm. Perfekt mix.

Veckan kan koncentreras till två modebesattheter; sjuttiotalet och sjalar. Det första utlöstes av min sextiotals-klänningsbesatthet förra veckan. Det är fullkomligt naturligt att ett deceniums mode följer det från decenniet innan. Sjalarna blev favoriter i Spanien och har fortsatt användas till tunikor, klänningar och framförallt svarta toppar. Favoriten är den på bilden, från Massimo Dutti, som passar extremt bra till mina favoritväskor.


Varför jag älskar Nicolas Ghesquières Balenciaga.

image565



Jag har alltid tyckt om förändring. Att ryckas ut ur en sammanhang och kastas in i ett helt nytt. Det är också det som gör mig så intresserad av mode. Besatt, skulle de flesta säga. Och för mig handlar det inte bara om plagg och accessoarer. Kreativiteten som lever i modevärlden är enorm och har många nivåer. Mode är växlande och påverkas hela tiden av tryck från om världen, den verkliga världen. Modet tyder förändringarna i hela västvärldens sätt att leva. Om vi nu pratar om couture från Paris, Milano och New York. Vilket vi gör.

Åter till förändringarna. Förra säsongen var Balenciaga futuristiskt, på väg mot något nytt. Den här säsongen är det en världslig preppy som genomsyrat kollektionen. Kläderna utgår från Englands inbitna preppy, som alltid influerat västvärlden, men har lager av folkloresquea sjalar och tyg. Fötterna pryds av de fortfarande plastiga, men nu mer sci-fi-esquea, skorna. Modellernas smink påminner om nedtonade krigsmålningar.

I kläderna finns västeuropeiskt folklore, tyger från hela Asien och afrikanska detaljer som delar. Kollektionen är för mig en liknelse vid dagens nationer.  Världen är inte längre stängd och folk bosätter sig i alla världens länder. Det finns inte längre bara ett "sätt" utan varje nation är lika mångkulturell som sina grannar. Därför är Nicolas Ghesquiéres Balenciaga så före och så enormt rätt ute. Det handlar inte bara om att se allt på ett sätt, utan berikas av skillnader och väva in dem i vårt sätt att se på saker.

Nicolas Ghesquiére visar hur världens befolkningar är sammanbundna av annat än bara kontineternas mark och havens tillströmmningar när han slänger ihop tyger från Indien med brittiska blazrar och västamerikanska skjortor med pälsboor från Ryssland.

Favoriter i Maj. [alt.om kläder jag redan har]

image562

Väska : Min 
Josef Franks Manhattan är den självklara favoriten men den orange väskan och Bennetton används mest. Jag vill inte riskera Manhattan i vårregnet - men det är ju ändå maj så lite sol bör det vara.
Topp : Farfarströjan från Filippa K. Läskigt detaljrik.
Jeans : De svarta från hm. Byxor är inte riktigt min grej men med pumps så funkar dessa oerhört bra.
Skor : LeCoqSportif, Bensimon och svarta pumps till vardags. Zara på helgerna.
Solisar : Pilot.
Outfit : Jardin eller Darlings.  
Nya  : Massimo Duttikjolen från Spanien. Isgrå, med dolda fickor och puffig.

Halsband.

image560

Alex&Chloe var väldigt hypat för ett tag sedan - men jag känner först nu att det är något för mig. Halsbandet på bilden är det berömda "Coco is Dead" och jag tycker det skulle passa mig oerhört bra. Inte bara för det är snyggt - det har också ett budskap. Personligen tror jag det är kritik mot Karl Lagerfeld och hur han har gjort Chanel till ett "loggofierat" och nästan stillöst modehus.


Cornelia är en annan av mina favoriter. Jag har länge gillat smycken i mässing, tycker det ger ett slags djup till halsband. Ekollonet på bilden går att öppna och kedjan är lång - precis sådanna detaljer som jag tycker om. Dessutom hänger det alltid flera berlocker vilket gör att nästan varje smycke får sin egen historia.

Cornelia vs Alex&Chloe - vad tycker ni?

Luella.

image559

Idag har jag
samma outfit som för ett par dagar sedan, fast lite uppdaterad. Mockaballerinor har bytts mot nytvättade LeCoqSportifs och mitt armband med stora stenar är tillagt. I kväll är det NRJ in the park i Kungsträdgården och eftersom det regnar är jag tvungen att ha jeans. Och min nya tunika är en extrem favorit så jag hade egentligen inget annat val än att ha den. Eftersom det regnar lär jag trots allt hämna på något av Birgerjarlsgatans kaféer eftersom att min spikraka [anna wintouresquea] page lär förstöras annars. Mitt hår är ett stående skämt, jag är liite väl beskyddande av den.

Nu : Lägga make-up och se ett avsnitt av Seinfeld. Plus ringa eventuella glömda kompisar.
Senare : Tunnelbana till Östermalmstorg och förhoppningsvis hinna till Urbanoutfitters. Mitt Carmex är slut.

Ett inlägg om mina Spanienköp kommer snart.

Veckans.

36466-780

Pedantiska ådra : Jag har i veckan städat mina garderober och färgkordinerat. Mina baslinnen, speciellt.
Craving : Alex&Chloe's underbara Coco Chanel is Dead.
Extas : Om två veckor, den 1 juni fyller jag år. Jag ser början på ett mycket bra år framför mig.
Längtan : Till stekheta, soliga och ljusa julitidagar med högar av riktigt dålig litteratur [läs; chicklit]
Besatthet : Förutom
Chloé Sevingnys outfit i Cannes så har inspirationen kommit från Rivieran. Tank s.k "old-school" med Hermés oranget som detaljfärg. Eller bara kapa hela Chloés [modehuset alltså] vårkollektion rakt av. 60-talets klänningar och stil har spelats på replay i mitt huvud.
Lack of inspiration : Eftersom jag är totalt slut just nu har jag noll inspiration. Vad vill ni läsa om?
Behov : Hm's söta a-linje t-shirtar, ett besök på både Monki och Massimo Dutti behövs efter Spanien. Även fast Massimo Dutti besöktes ganska ofta i Spanien.

Jardin.

image553

Klänning : NafNaf. Köpt i Paris.
Sjal : Massimo Dutti.
Skor : Bensimon. Franskt på Uraban Outfitters.
Orange väska.

Dagen började vid ett-tiden då jag började leta efter en födelsedagsklänning. Jag fyller år snart och det blir alltid en ny varje år. Eftersom jag skulle träffa en kompis vid två hann jag inte så mycket mer än att gå runt lite lugnt. Vädret var inte direkt somrigt [meaning inspiration meltdown]. Efter två timmar på Kofí gick vi tillsammans till Massimo Dutti. Efter att ha provat ett antal klänningar i fel modell eller färg beslöt jag med för att nöja mig med min kjol från Spanien. Men. Nästa vecka är en ny vecka.

Förlåt, men jag har ingen ork.

Pop the glock. [alt. Layering]


 

image554



Klänning : American Apparel. Köpt senast jag var i Paris.
Kofta : Kaschmir och silke från Zara.
Sjal : Spanien. Ny favorit.
Väska : Benetton. Från Nice.
Skor : Bensimon. Hittade hos Urbanoutfitters.

Sjal, lager-på-lager, bleka färger och vita canvas skor. Till det en underbar väska, nästintill fulländad för min del. Dagens outfit är minst sagt karaktäristisk för mig. Ändå känner jag mig annorlunda - kanske är det för att min framtoning är lite mera LA-street än Paris-slappt. Däremot är nästan alla plaggen köpta i Frankrike eller är av franskt märke. Sammanfattningsvis är jag väldigt internationell idag. Vilket är passande eftersom jag hade en lång utläggning om hur Nicolas Ghesquiere's Balenciaga är precis rätt i tiden på grund av förändringen mellan vår och höst visningarna.


Konstateranden.

image536
  • Marc Jacobs är ute från rehab. Tyvärr är han orange, och har tappat sin forna glans. En orange, konstlad [alltså fejkad] hy är det främsta tecknet på att en  modemänniska mår riktigt, riktigt dåligt. Det personalifierar dålig stil.
  • Läs mycket böcker. I spanien blev jag otroligt inspirerad och spydde ur mig texter. Böcker är alltid grunden till sådant. Just nu läser jag "Frukost på Tiffanys" av Truman Capote.
  • Sarkozy vann i Frankrike. Det orsakade upplopp i förorterna. Igen.

Why I.


När jag kommer hem från resor till medelhavländerna [speciellt Frankrike, obviously] känner jag alltid en extrem längtan tillbaka. Inte den vanliga semester-längtan, utan en känsla av att jag är malplacerad i Sverige. Det är så mycket som jag inte identifierar mig med i Sverige, medan Frankrike alltid ger mig någon slags känsla av att vara hem, fast borta. Spanien gav mig den känslan också, jag har haft svårt att vänja mig av med kroppspråket och mentaliteten. Här är allt så annorlunda, mer tillknäppt.

Fortfarande ligger Frankrike mig alldra närmast om hjärtat och när jag tänker mig mitt liv och fem år är det i Paris jag befinner mig. Jag känner det verkligen inte som en hopplös tonårsdröm, utan faktiskt en genomförbar plan.


Darlings.

image545


Jeans : Hm. Jag har gått från tajta stuprör till lite mer slappa. Så mycket snyggare till pumps.
Blus : Sfera. Ett av mina [för många?] köp från Spanien. Plissering är lika mycket detalj som ett halsband.
Ballerinor : Mocka är ett av mina favoritmaterial. Det var underbart att vara i ett land där man faktiskt kunde ha mocka utan att oroa sig.

Spanien var helt underbart. Det är lite av en klichée att säga så efter en vecka, men jag är helt ärlig. Människorna var gästvänliga, sociala och öppna - jag lärde känna många otroligt bra personer. Klimatet var perfekt, och söta klänningar bars dagligen. Eftersom jag inte sov mellan 7 am fredag till 10 pm lördag är jag ganska trött idag. Tolv timmars sömn till idag, men jag har spelat teater hela dagen och är därmed helt slut. Men imorgon kommer bilder på plaggen från Spanien, plus det jag glömde visa från Paris.

Förövrigt känner jag mig, som vanligt, fransk i den här outfiten. Dock har den ett element av amerikansk Paris-idolisim i sig. Kanske är det Kirsten Cohen, Östkusten-på-västkusten personifierad, jag identifierar mig med idag.


Bensimon.

image543

Kjol : Hm. Så skön, så bra.
Farfarströja : Filippa K.
Väska : Hm. Min favorit just nu. [Efter Manhattan, som ständigt äger tronen]
Vita canvasskor : Bensimon.
Sjal : Massimo Dutti.
Halsband : Present.

Min senaste besatthet är oranget kombinerat med svart. Mina dagar spenderas i svarta jeans, svart volymlinne och vita LeCoqSportifs. Om halsen hänger sjalen, på armen väskan. Allt inkapslat av min trench och en klump armband. Men eftersom att det är fredag rycker jag upp mig ur min svarta misär. Jeans för mig är som mjukisar för andra. Resultatet ser ni ovan. Jag tycker om det, speciellt sidenraden på farfarströjans ringning.

Imorgon åker jag till Spanien en vecka! Många av er har haft frågor om mig och annat och ni kan maila [email protected] om det är något mer ni vill.

Arrividerci - Sorbonne

Marie Antoinette.

image540

image536

image537

image538

image539